Віра Олександрович

Суддя Андрій Осташ: «Задля правильного вирішення справи тепер до переліку доказів долучатимуть електронні» (фото)

Основне (Copy)

Про новації цивільного процесуального законодавства та адміністративного судочинства нещодавно розповіли у фіскальному відомстві Тернопільщини.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Отже, у грудні цього року набрав чинність Закон про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів. Аби докладніше розповісти про ці нововведення, у Головному управлінні ДФС в області відбувся спільний із представниками Тернопільського відділення Асоціації платників податків України семінар на тему: «Новели процесуального законодавства. Нові процесуальні кодекси: Кодекс адміністративного судочинства України,  Цивільний процесуальний кодекс України». У заході взяли участь судді, адвокати, юристи, а також фіскали.

DSC_0403 (Copy)
DSC_0403 (Copy)

Із головними новелами цивільного процесуального законодавства та адміністративного судочинства із моменту набрання вищенаведеним нормативним актом законної сили (15 грудня 2017 р. – прим.) уже стикнувся майже кожен із присутніх фахівців. Роз’яснення їм надали: заступник Голови Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Осташ і суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук.

За словами лекторів, норми цього Закону значно розширюють способи судового захисту і засоби доказу у судовому процесі, забезпечують його відкритість і прозорість, спрямовані на добросовісність користування процесуальними правами, справедливу компенсацію судових витрат, розумні строки розгляду справ, сталість судової практики, правову визначеність. Також передбачено запровадження системи «електронного суду», що спростить комунікацію із судом і зменшить витрати на утримання судової системи.

Семінар (Copy)
Семінар (Copy)

Одним із концептуальних положень Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАСУ) у новій редакції є розширення засобів доказування шляхом включення до переліку доказів, що можуть підтверджувати обставини, які мають значення для правильного вирішення справи, електронних доказів, - зазначив Андрій Осташ. - Нововведенням також є те, що під час вирішення справи по суті суд повинен оцінювати не лише належність і допустимість доказів, а й їхню достатність і достовірність.

Осташ (Copy)
Осташ (Copy)

Заступник голови адмінсуду підкреслив і те, що, відповідно до норм КАСУ у новій редакції, подання доказів - обмежене у часі. Крім того, розширили можливості учасників справи подавати до суду висновок експерта, а також впровадили можливість залучення експерта у галузі права.

Новації до Кодексу адміністративного судочинства містять досить багато позитивних моментів, - додає суддя Андрій Жук. - Серед них, зокрема, розмежування юрисдикції, виходячи із предмета спору, розширення способів судового захисту і засобів доказування, спрощення та прискорення розгляду малозначних справ і справ незначної складності, запровадження механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами тощо.

Жук (Copy)
Жук (Copy)

Однак основними новаціями експерти вважають запровадження інституту типової і зразкової справи, а також врегулювання спору за участі судді. Позитивним, на думку пана Жука, є і встановлення ефективного судового контролю за виконанням рішень в адміністративних справах. Це, у свою чергу, сприятиме зменшенню скарг проти України в Європейському суді із прав людини. Адже близько 70% скарг проти України стосуються саме тривалого невиконання судових рішень державою.

Семінар2 (Copy)
Семінар2 (Copy)

Фото, надані Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео