Орест Сарматський

Швеція вже смакує яблуками з Тернопільщини   

яблуко

Першу партію яблук у Швецію напередодні Нового року відправило фермерське господарство «Гадз»

- Перед тим, як уклали угоду на поставку 500 т яблук, продукція наших садів пройшла спеціальну сертифікацію Global GAP, кожне яблуко сканувалось, щоб не було найменшої подряпинки. Так що, скандинави тепр їстимуть наші екологічно чисті яблука, зокрема, сортів Голден Делішес, Джонапринц (Чорний Принц), Ред Чіф, Гала», - розповів кореспонденту ТЕРЕНу заступник голови правління фермерського господарства «Гадз» Тарас Мельник.

За його словами, інновації та найсучасніші технології виробництва дозволяють вирощувати сорти, які полюбляють як в Україні так і за кордоном.

Наприклад, яблука Джонапринц мають насичений червоний колір, великі плоди, щільну м'якоть, чудовий смак та добре зберігаються. А Голден Делішес – із гладенькою шкіркою, гарною формою плоду. М'якоть у таких яблуках жовтувата, міцна, хрумка та солодка, з легкою кислинкою. Цей сорт, яким теж вже смакують шведи, - американського походження, він один із найпопулярніших у світі, ароматні солодкі плоди дуже великі, до 380 гр.

За словами Тараса Мельника, крім Швеції, підприємство уклало угоди на експорт яблук в Індонезію, Індію, Малайзію та В’єтнам.

Напередодні Нового року у господарстві запрацювала лінія із пакування яблук у спеціальних новорічно-різдвяних пакетах, які у вигляді святкових подаруночків доставлено у торгівельну мережу.

Минулого року у фермерському господарстві вперше в Україні вирощено врожай яблуковишні сорту Байя Маріса, плоди якого вагою до 200 гр. Вони -  червоні з білими крапочками ззовні та повністю червоні всередині, солодкі, з кислинкою. М’якоть використовується і для кондитерських потреб, її ріжуть на кубики, заморожують, а взимку із неї можна робити різноманітні джеми, йогурти, суфле, десерти. Цей унікальний сорт Байя Маріса відрізняється від інших більшою кількістю антиоксидантів.

Усього ж, у господарстві вирощують на площі у більш як 600 га понад півсотні сортів яблук, груш, слив та малини.

Вибір читачів за тиждень

Відео