Віра Олександрович

Тернопільщина у 2018 році: сюди – 20 мільйонів, а туди – аж 700 (відео)

Бюджет

Основні показники обласного бюджету Тернопільщини на 2018 рік викликають оптимізм у керівництва краю. Спробуємо і ми порахувати грошики, які надійдуть у казну.

Нагадаємо, ухвалили кошторис на 2018 рік на сесії обласної ради 22 грудня (про те, що відбувалося у залі, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Дискусій у залі не було.

[embed]https://youtu.be/ZbuSI-ewNJE[/embed]

- Це у Києві навколо ухвалення бюджету могли бути сварки, бо комусь гроші дали, комусь – ні, а в когось – забрали, - каже перший заступник голови облради Василь Деревляний. – Тут, в області не пасує не голосувати за бюджет, незважаючи на партійну приналежність і опозиційність. Тернопільщина вже переживала 1/12-ту, що чисто символічно платили. Нехай люди отримують те, що є...

Отже, доходи загального фонду обласного бюджету у 2018 році прогнозують на рівні 487,1 млн грн. Це - аж на 51,4 млн грн (тобто 11,8%) більше, ніж торік. Нагадаємо, у 2016 році такі доходи обласної казни становили 307,3 млн грн.

Втім, як би не було, але левову частку коштів ми знову сподіваємося отримати від держави. Зокрема, трансфертів у 2018 році до обласного бюджету очікують на суму 6,5 млрд грн. Це - аж на 1,4 млрд грн (27%) більше, ніж торік.

Розіб’ємо цю суму на складові. Отже:

 - базова дотація - 112,7 млн грн, тобто на 21,9 млн грн (24, %) більше;

- додаткова дотація - 680,2 млн грн, причому - 401 млн грн передали місцевим бюджетам;

- медична субвенція зросте на 36 млн грн і становитиме 698,1 млн грн;

- освітня субвенція зросте на 26,4 млн грн і становитиме майже 173,2 млн грн (саме із цієї суми планують виплатити заробітну плату педагогічних працівників загальноосвітнього компоненту вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації).

Але це – не все, адже основні соціальні трансферти також вражають обсягами:

- на виплату допомоги сім’ям із дітьми - 1,8 млрд грн;

- на надання пільг і житлових субсидій - 2,6 млрд грн;

- на виплату соціальної допомоги на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування - 16,5 млн грн;

- на медикаменти для швидкої медичної допомоги - 3,8 млн грн;

- на відшкодування вартості лікарських засобів (за програмами) - 27,3 млн грн;

- субвенція на придбання житла для прийомних сімей і дітей-сиріт - 6 млн грн.

До речі, рекордною у цьому році буде і субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах - 315,1 млн грн.

Ще одна важлива складова стратегічних планів на цей рік - реалізація інфраструктурних проектів. На це Тернопіллю виділять близько 700 млн грн.

До речі, вже на наступній сесії обласним депутатам запропонують ухвалити «Програму соціально-економічного і культурного розвитку Тернопільської області на 2018 рік» (про це докладно - ТУТ). Щоправда, коли відбудеться це засідання ще невідомо.

Фото із відкритих джерел, відео - автора

Вибір читачів за тиждень

Відео