Тамара Коблик

5 січня в історії Тернопільщини

2286471479730344

Цього дня народилися:

Будзиновський Альфред (1871, Баворів — сучасний Тернопільський район — 7 січня 1942, Львів) — український галицький громадський діяч та краєзнавець, один з організаторів січового та туристичного руху, Начальник польової жандармерії ЗУНР. Брат В'ячеслава Будзиновського.

Будзиновський_Альфред_Титович
Будзиновський_Альфред_Титович

Турик Степан (1893, с. Шкроботівка, нині Шумського району Тернопільської області — 24 вересня 1982, м. Кременець) — український фольклорист, філолог.

Цей день в історії Тернопілля:

5 січня 1911 року – померла релігійна діячка, просвітителька, благодійниця, блаженна Римо-Католицької церкви Марцеліна Даровська. Разом з Юзефою Карською у 1857 р. заснувала в Римі конґреґацію (згромадження) Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, щоб працювати над відродженням сім'ї, належно виховуючи молодих жінок. Повернувшись в Україну 1863 року, стала засновницею, першою настоятелькою монастиря сестер-непорочниць у Язловці біля Бучача (першої християнської школи-інтернату для дівчаток зі шляхетних католицьких родин).

Семеро черниць на чолі з матір'ю Марцеліною створили заклад, який став взірцем для таких шкіл по всій тодішній Польщі, Західній Україні, Білорусі. Померла 5 січня 1911 року, похована у Язловці.

6-го жовтня 1996 року в Римі Папа Іван Павло ІІ проголосив Марцеліну Даровську блаженною.

5 січня 1940 року - постанова Тернопільського облвиконкому про відкриття педагогічних шкіл в містах Тернополі і Чорткові.

5 січня 1940 року – бере початок історія заснування Чортківського педагогічного училища імені Олександра Барвінського. У 1940 році воно розпочало свою освітню діяльність як педшкола, де велась підготовка педагогічних кадрів для початкових шкіл Тернопільщини. Це був другий в області заклад такого типу. 1945 року педшколу реорганізовано у педагогічне училище. Музичне відділення відкрито у 1957 році.. У 2003 році закладу присвоєно ім’я нашого земляка Олександра Барвінського.

5 січня 1941 року - заарештованій настоятель Тернопільського монастиря редемптористів о.Михайло Перетятко.

5 січня 1946 року – у с.Буряківці Заліщицького району до засідки УПА, за участі 18 повстанців підрозділу “Савви” під командуванням районного референта Служби безпеки “Гонти”, потрапила оперативно-військова група Товстенського райвідділу НКВС у складі 25 осіб. НКВС-ників закидали гранатами й розстріляли з кулеметів зі заздалегідь обраної вигідної позиції. П’ятеро, у тому числі начальник райвідділу майор Слєпцов (росіянин), потрапили у полон. Жоден із місцевих мешканців не повідомив про інцидент та не допоміг у розслідуванні.

У Боснії, Сербії і Чорногорії за два дні до православного Різдва відзначається народне свято — Туціндан. У перекладі українською назва звучить як «Тучин день» або «Огрядний день».

Свято вважається православним, але в його обрядовості присутні язичницькі елементи, що збереглися з часів святого Сави, першого Архієпископа Сербського. Святий Сава навмисно зберіг народні звичаї, щоб привернути до православної віри більше число людей.

Існує дуже поширене повір'я про те, що в цей день ні в якому разі не можна карати дітей, інакше вони весь рік будуть вести себе дуже погано.

Для святкового столу в цей день забивають баранчика або порося. А в деяких місцях головною прикрасою святкового столу стає страва з індички або гусака.

963
963

Іменини сьогодні святкують Павло, Наум, Давид, Нифонт.

Вибір читачів за тиждень

Відео