Орест Сарматський

Фермер виростив батат вагою більше 40 кг (Агро-новини)

дощ04

Фермер зі східної провінції Китаю Чен Юечен вже багато років вирощує велику солодку картоплю — батат. А в цьому році на своїй фермі йому вдалося викопати найбільшу картоплину вагою 41 кг, пише SuperAgronom.com.

big-potato
big-potato

На цьому Юечен зупинятися не збирається і планує в наступному сезоні виростити ще більший батат. У планах аграрія отримати картоплю вагою 60 кг, щоб побити власний же рекорд.

Батат часто порівнюють з картоплею, проте за кількістю корисних властивостей цей коренеплід набагато перевершує пасльонових. Солодка картопля є однорічною рослиною, яка утворює довгі стебла (2-3 м). Висота куща — 15-18 см. Бульби батату утворюються в результаті потовщення бічних коренів. Вага однієї бульби становить від 200 г до 3 кг. Усередині бульби можуть бути пофарбовані в рожевий, помаранчевий, фіолетовий, білий, жовтий і червоний кольори.

Батат є сьомою за значимістю сільськогосподарською культурою в світі. На тлі інших батат вирізняється високою віддачею по врожайності і стійкістю до посухи. З солодкої картоплі виробляють крохмаль, цукор, спирт, борошно, патоку. У Китаї батат використовується як корм для худоби.

Батат містить в собі вітаміни РР, В1, В2, В6, А, С, пантотенову, фолієву кислоту, а також мікроелементи (залізо, кальцій, магній, калій, фосфор). Застосовується для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту як пом'якшувальний і обволікаючий засіб.

Українські цукрові заводи модернізують за стандартами ЄС до 2022 р.

0501
0501

Деякі види цукру, які будуть поставлятися на внутрішній ринок України, з 1 вересня 2022 р. повинні відповідати європейським стандартам. Про це говорили під час робочої зустрічі першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка з керівниками компаній-виробників цукру, повідомляє прес-служба Міністерства.

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання виробництва і збуту біоетанолу, і можливість перегляду відповідних законодавчих норм для стимулювання цього напрямку.

Також на зустрічі зазначили прискорення дерегуляції цукрової галузі, а саме скасування державного регулювання — квотування і встановлення мінімальних цін.

В Украні хочуть оновити закон про оренду землі

Треба прийняти нову редакцію закону про оренду землі, за яким би чітко й ясно повернути право власності господарю, пише Agropolit.com.

0502
0502

Про це повідомив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Томич.

За словами Івана Томича, після 2000 року фермери зрозуміли, що через ринок землі у них заберуть їхню землю, їхню долю, їхнє майбутнє.

«Тоді, коли олігархізація країни набула вже загрозливого характеру, ми усвідомили, що все, що надбано, протягом декількох місяців може бути знищеним через запровадження ринку землі. Ми виступили проти цього дикого ринку землі, який загрожує країні, майбутнім поколінням. Відтоді ситуація погіршилася: щодо економічного середовища, щодо рейдерства, щодо захисту прав власності», — розповів президент АФЗУ.

Він додав, що якби ми використали золотий фонд нації — нашу землю, починаючи з 1990-х років, як пропонувалося, сьогодні б українці не їхали до інших країн заробляти, а вони б їздили до нас.

«Понад 10 млн га землі — в тіні. Товарообіг 60% аграрної продукції — в тіні. Селяни  незахищені. Трагедія полягає в тому, що, маючи всі правові підстави на власність, його практично позбавляють права власності через корпоративні права. Тому треба прийняти нову редакцію закону про оренду землі, за яким би чітко й ясно повернути право власності господарю. 14 мільйонів гектарів землі зосереджені у руках декількох сімей. Сьогодні немає системної політики щодо ринку землі. Ми повинні сформувати покупця на цьому ринку», — підсумував Іван Томич.

Вибір читачів за тиждень

Відео