Авангардист сучасної теорії ймовірності народився на Тернопільщині (фото)

Mark_Kac

Піонер сучасної теорії ймовірності, як його називають у науковому світі, Марк Кац народився 3 серпня 1914 у Кременці.  

Відомий польський та американський математик єврейського походження, навчаючись у 5 класі Кременецької гімназії, заявив своєму вчителю, що його не влаштовує спосіб виведення формули рішення кубічних рівнянь. Під час літніх канікул хлопчик винайшов власний спосіб.

У 1915 році родина Хани і Бенедикта Каца виїхала з Кременця з однорічним Мареком. У 1921 році, коли Кременець відійшов до Польщі, сім'я Кац повернулася до міста. Хлопчик вступив до Кременецької гімназії. У 1930 році Марк вступив до Львівського університету. І став одним з творців львівської математичної школи. Докторська ступінь отримана під керівництвом Гуґо Штейнгауза, присвоєна Марку Кацу в 1937 році, суттєво підняла його науковий статус. В 1938 році університет Джона Хопкінса виділив львівському докторові математичних наук річний фонд, що дозволив Марку Кацу приїхати до США. Він прибув до Нью-Йорку в листопаді 1938 року.

Батьки Марка і його молодший брат Герш розділили участь євреїв кременецького гетто, мешканців якого розстріляли, а саме гетто спалили. Більше до Кременця Марк Кац не повертався.

З 1939 по 1961 рік математик працював у Корнельському університеті, спочатку як інструктор, а потім, з 1943, на посаді доцента і з 1947 року – повного професора. Став громадянином США в 1943 році.

З 1961 року – в університеті Рокфеллера в Нью-Йорку. Через двадцять років, він перейшов до університету Південної Каліфорнії. У 1967 спільно з ще одним учнем Штейнгауза, Станіславом Улямом, написав статтю для Британської енциклопедії «Математика і логіка: ретроспектива і перспектива», яку пізніше видали окремою книгою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео