В Збаражі відбувся суд у справі добровольця АТО (фото)

102_8688

Вчора, 16 січня, в Збаразькому районному суді відбулось чергове слухання по справі Старковського Володимира.

Усе розпочалося наприкінці вересня 2015 року, коли Володимир Старковський, боєць корпусу спеціального призначення «Вікінг», перебував у відпустці вдома в Тернополі. Тоді до нього звернувся знайомий, удвічі старший за Володимира, з проханням підстрахувати чи то виступити у ролі охоронця під час купівлі авто, яке, за його словами, він хотів придбати по оголошенню через інтернет. Як виявилось пізніше, той знайомий мав три судимості, був рецидивістом і планував не купляти машину, а просто її «відтиснути». Вже й покупців на запчастини тієї ще непридбаної машини у Києві мав. Та молодий боєць про ті плани й не здогадувався, тож погодився допомогти.

Організаторів крадіжки автомобіля в справі «пустили» як свідків, а всі звинувачення «повісили» на Володимира. Вказано, що затримання відбулось 23 вересня 2015 року о 22 годині 25 хвилин. Хлопець стверджує, що насправді затримали його в той самий день, але в 10-11 годині дня.

- При затриманні мене пересадили в іншу машину. Дорогою я почав цікавитись, чому ж мене затримали. Відповіли, що зараз приїдемо і все пояснять. Кайданки вділи по дорозі в Збараж. Мене протягом дня допитували, почали цікавитись на рахунок Музики і Мельника, які проходять по справі, звідки я їх знаю і тому подібне... Представники міліції (ще на той час) були одягнені «по гражданці». Знаючи, яке відбувається свавілля, зазначити раніше про це не вважав за потрібне. Слідчих дій не проводили, лише допитували і складали протоколи пояснення. Вони давали якісь папірці і казали їх підписати, що буде все нормально, піду потім додому, - зазначає Володимир Старковський в залі суду.

102_8714
102_8714

Вже два роки тягнесься дана справа. Підтримати хлопця прийшли військовослужбовці і волонтери зі Збаража та Тернополя.

- Поліція сфабрикувала епізоди, принаймні, стосовно Старковського, якого я представляю, відсутні склади кримінальних правопорушень, ряд документів не відповідає вимогам кримінально-процесуальному закону, що будемо послідовно доводити безпосередньо на судовому засіданні та озвучено на судових дебатах. Крім цього, було незаконне затримання. Суд не звертає уваги на те, що він отримав поранення на Євромайдані та є учасником бойових дій. Має поганий стан здоров’я, але, чомусь, суд не вважає за необхідне звільнити його з під варти та змінити запобіжний захід на домашній арешт, – каже Валентин Шевчук, адвокат Володимира.

адвокат Шевчук
адвокат Шевчук

102_8701
102_8701

102_8695
102_8695

Наступне слухання відбудеться 8 лютого. Просять усіх небайдужих, військовослужбовців та волонтерів прийти на підтримку хлопця.

 

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео