Орест Сарматський

Шість врожаїв на рік. І таке може бути (Агро-новини)

січ22

Група вчених Університету Квінсленда і Університету Сіднея розробили метод швидкого вирощування сільськогосподарських рослин.

Перші результати вразили — пшениця, тверда пшениця, ячмінь, горох і нут дали по 6 партій врожаю на рік, канола — 4 урожаї, повідомляє AgroDay.

Учені розробили платформу розмноження John Innes Center, використавши уже відомі, а також нові технології — теплицю й так зване штучне середовище з посиленим освітленням. Тривалий сонячний денний режим став тим рушієм, що прискорив ріст сільгоспкультур.

Перший урожай пшениці отримали за 8 тижнів й уже назвали подію початком нової «зеленої» революції. Вирахували, що таким способом можна отримати утричі більше урожаю, ніж зазвичай. Метод швидкого вирощування дозволить вченим контролювати генетичні комбінації й створювати більш пристосовані до різних видів клімату сорти збіжжя.

2202
2202

«Побутує думка, що «швидкі» рослини неродючі, низькі й непривабливі. Насправді нові технології дозволяють вирощувати здорову пшеницю, якіснішу й кориснішу, аніж у традиційний спосіб», — каже доктор Бранд Вулфф, співробітник Центру Джона Іннеса з Великобританії.

В експериментальних теплицях установили світлодіодні лампи, вони здешевлюють виробництво, а також продовжують світловий день до 22 годин.

Виробництво борошняних виробів в Україні скорочується на 9% щорічно

Аналізуючи тенденції та перспективи розвитку внутрішнього ринку борошна в Україні, можна виділити два базових тренди — скорочення чисельності населення країни і зміна його структури, а також зміна споживчих уподобань українців.

Про це розповів директор асоціації мірошників України Родіон Рибчинський, повідомляє «АПК-Інформ».

«Так, згідно з даними офіційної статистики, чисельність населення в Україні в 2017 році становить 42,8 млн осіб, що на 8% менше, ніж у 2007 році. При цьому, темпи зниження чисельності сільського населення дещо вищі і складають в середньому 1,3% щорічно, проти темпів скорочення міського населення на рівні 0,8% щорічно», — зазначив експерт.

 

2201
2201

Подібна тенденція, за його словами, обумовлює зниження попиту на борошно в роздрібному продажі. Крім того, відзначаючи планомірне підвищення середньої заробітної плати в Україні, в середньому на 15% щорічно, можна констатувати зміну культури харчування і зниження споживання борошняних виробів, що призводить до скорочення попиту на борошно вже з боку підприємств, що виробляють цю продукцію.

Більше 90% експорту української баранини скуповує Ірак

Україна минулого місяця експортувала 112 т баранини й козлятини, на суму $366 тисяч.

Про це свідчать данні Державної фіскальної служби України, передає Landlord.

У порівняння з іншими видами м'яса, цей обсяг є малим. Наприклад, експорт свіжої української яловичини за результатами 9 місяців 2017 року склав 8,5 тис. т, на суму $21,8 млн.

2203
2203

На початку січня ціна за м'ясо баранини в середині країни різко пішла в гору. Зараз кілограм цього м'яса коштує майже на 20%, або на 18 грн дорожче ніж на початку року і складає 98 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео