Орест Сарматський

Німеччина береться серйозно допомогти малому бізнесу на Тернопільщині

нім

Німецько-Український фонд фінансуватиме розвиток малих та середніх підприємств Тернопільської області.

Про це Укрінформ повідомили в Німецько-Українському фонді.

- Ми маємо на меті поширення доступного кредитування для малих та середніх підприємств на всій території України, і 2018 рік розпочали активно — із підписання меморандуму про співробітництво з Тернопільською ОДА. Дуже раді бачити таку активну підтримку МСП з боку місцевої влади, адже це сприятиме припливу в регіон кредитних ресурсів — як НУФ, так і його банків-партнерів, — зазначив в.о. керівника Німецько-Українського фонду Валерій Майборода. 

Зазначається, що проект впроваджується завдяки спільним зусиллям уряду Німеччини, який надав НУФ позику через Німецький банк розвитку KfW у розмірі 10 млн євро, та Європейського Союзу, який під зазначену позику надав фінансову допомогу в розмірі 5 млн. євро для компенсації валютних збитків.

Домовленість дозволить розпочати активні дії щодо спільного впровадження в регіоні Програми субсидування процентних ставок для місцевих МСП та програм з їх консультаційної підтримки.

- Полегшення доступу бізнесу до дешевих кредитів як частина програми Федерального уряду Німеччини має на меті стимулювання української економіки. Успішним прикладом такого проекту є Київ, де субсидування ставок по кредитам МСП дозволило знизити процентну ставку до найнижчого рівня в Україні — 7,5%. Восени минулого року розпочалась імплементація аналогічного проекту в Харкові, - наголосили в НУФ.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна також зазначив, що підписання меморандуму буде потужним стимулом для розвитку підприємництва в Тернопільській області, а також сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіону.

- Для Тернопільщини це стане великим кроком уперед, до розвиненої «живої» економіки, до нових робочих місць. І хочу принагідно наголосити, якщо оцінити попередні роки діяльності обласної адміністрації, які аналізуємо в розрізі капітальних вкладень, то динаміка у нас достатньо серйозна. По реальному сектору економіки, за підсумками 2017 року, ми вийшли майже на 5 млрд грн, а це говорить про те, що Тернопільщина за кількістю створених підприємств займає одне з лідируючих місць в Україні», — наголосив Барна.  

Планується, що підписаний меморандум про співробітництво сприятиме здешевленню кредитування МСП в Тернопільській області та зростанню її інвестиційної активності.

Також, протягом 2018 року Німецько-Український фонд у рамках своєї стратегії планує підписати ще низку подібних угод з іншими областями України. Конкретні плани будуть оголошені на Другому Фінансовому ярмарку, що відбудеться в Харкові у квітні 2018 року.

Як відомо, НУФ займається безпосередньою та опосередкованою підтримкою малого та середнього бізнесу в Україні з 1996 року. За цей час було профінансовано понад 162 тис. кредитів МСП на загальну суму близько 750 млн. євро.

Вибір читачів за тиждень

Відео