Тернополянка збирає листівки із пригодами Аліси в Дивокраї (фото)

image002

Лілія Матевощук уже не перший рік колекціонує листівки. Особливе місце в її колекції посідають ті, на яких зображені герої «Аліси у Дивокраї» Льюїса Керрола. Таких нині більше чотирьох десятків, і колекція продовжує поповнюватися новими зразками.

— Ця казка надзвичайно популярна не лише серед читачів, а й серед митців. Вона надихнула на створення незліченної кількості фільмів, хореографічних постановок, візуальних творів. За скромними підрахунками більше трьох сотень ілюстраторів та художників створили своє візуальне бачення карколомної пригоди, — розповідає Ліля. — Приміром, майже через півстоліття відомий англійський художник Артур Рекхем створив по-справжньому казкові ілюстрації до «Аліси в Дивокраї», для яких використав відтінки сірого, бузкового та оливкового кольорів, виразні та точні лінії. Його твори досі вважають найбільш вдалим. Сучасні ілюстратори теж люблять фантазувати на теми пригод Аліси. Так, на листівках є бачення історії від Саші Салміної, Марії Шишкової, Павла Клементьєва, Олени Гнєдокової, Тетяни Косовської, Марини Рудько та багатьох інших.

image004
image004

image003
image003

image001
image001

Окрема історія — «Аліса в країні див» на марках. Географія країн, які їх випускали, широка — це і США, Сінгапур, Монголія, Танзанія, Великобританія, Мальдівські острови, Сьєрра-Леоне, Конго, Гренада, Гайана, Малі, Домініка, Бурунді. Цікаво, що першу марку «Білий кролик» випустили в Монголії в 1970 році, «Аліса в Країні чудес» вийшла у Великобританії роком пізніше. Для надрукованих в 1979 році там же марок «Аліса, Чеширський кіт і Капелюшник» використали ілюстрації Джона Теннієла до першого видання казки. Вони були частиною серії «Міжнародний рік дитини. Ілюстрації до дитячих книг» та входили в сувенірний набір, випущений в обмеженій кількості. «Аліса в будиночку», надрукована в 1994 році там же, входить в серію «Вітальні марки», її випустили в буклеті з купоном, на якому зображена пляшечка з ярликом «Випий мене». Не менш красива марочка «Божевільне чаювання» 2010-го року серії «Європа. Дитяча література» (Великобританія). Долучилася Аліса і до пасхальної тематики. Наприклад, на марці «Білий кролик», видана в 1984 році в Домініці (серія «Великдень»), зображено Білого кролика на пасхальному яйці, в лапах він тримає годинника. Також на марках зображають і самого Льюїса Керрола (Малі, острів Святої Єлени, Великобританія). Два роки тому Великобританія випустила серію з десяти поштових марок спеціально до 150-річчя «Аліси в Країні Чудес», автором ілюстрацій став Грем Бейкер-Сміт.

image005
image005

image008
image008

На останок Лілія каже, що вважає «Алісу в країні див» геть не дитячою казкою, адже вона захоплює не лише читачів будь-якого віку, а й науковців, які на її сторінках знаходять важливі дані про особливості роботи нашого мозку.

— Багата фантазія Керрола пропонує дуже корисний матеріал для роздумів не лише психоаналітикам, а й сучасним неврологам. Хоча й існує багато різних негативних відгуків про книгу й самого автора, але це не робить менш геніальною казку «Аліса в Країні Чудес».

image006
image006

image007
image007

Анна Золотнюк

Ілюстрації надані Лілією Матевощук

Вибір читачів за тиждень

Відео