Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Новий закон про аліменти захищає права не лише матері, а й дитини і самого батька

educationsavings_large

Спрощена процедура стягнення аліментів з недобросовісних батьків, передача дитині власності на кошти, а також можливість батька зменшити розмір виплати у разі складних обставин – такі зміни пропонує закон щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів.

Про новації закону розповіла член комітету сімейного права Асоціації адвокатів України Людмила Гриценко на nv.org.ua.

Аліменти отримати легше

Відтепер, якщо батько має стабільний дохід, матері достатньо звернутись до суду і чекати на розгляд заяви лише три дні. Якщо у жінки одна дитина – вона подає заяву про стягнення аліментів у розмірі однієї четвертої частини від заробітку чоловіка, дві дитини – одну третю, три і більше – половину заробітку. У законі є обмеження – кінцева сума не має перевищувати десять прожиткових мінімумів, якими б значними не були прибутки чоловіка.

У той же час приховати справжню суму доходу батькові буде важче. Адже враховують при розрахунку фінансової спроможності також його витрати. У суді перевіряють реєстр рухомого та нерухомого майна, за наявності – електронні декларації.

Збільшили і мінімальний розмір аліментів – від 30% до 50% прожиткового мінімуму.

Аліменти належать дитині

Кошти стають власністю дитини, тож батько не зможе апелювати щодо привласнення їх матір’ю. Також збільшена відповідальність на матір за витрачення коштів. Половину своїх коштів вона повинна віддавати на гармонійний розвиток дитини – навчання, лікування, відпочинок.

Якщо ж аліменти не сплачують протягом півроку – можуть відкрити кримінальне провадження. Хоча, як зазначає спеціаліст, у таких випадках батьки швидко гасять суму і уникають покарання.

Батько може зменшити розмір аліментів чи відкупитись майном

Втрата роботи, зменшення заробітної плати, утримання літніх батьків чи інших дітей – усі ці причини впливають на розмір аліментів.

Також чоловік має право, за згодою жінки, відшкодувати всю суму аліментів за рахунок рухомого чи нерухомого майна. Так часто роблять ті, хто виїжджає за кордон.

До речі, як і раніше, аліменти можна стягувати і будучи у шлюбі. Матері потрібно лише зібрати доказову базу про те, що батько не бере участі у вихованні та утриманні дитини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео