У Тернополі обговорили Програму зайнятості населення

5

У конференц-залі Тернопільського обласного центру зайнятості відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, членами якого є представники роботодавців, профспілок та органів влади краю.

Під час засідання сторони соціального партнерства обговорили ряд питань, зокрема, про хід виконання Програми зайнятості населення Тернопільської області за 2017 рік з питань, що входять у компетенцію служби зайнятості; про сприяння зайнятості вимушених переселенців, про внесення змін до «Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо перемішених осіб»; пропозиції до проекту обласної та місцевих програм зайнятості населення на 2018-2020 роки.

3
3

Головою Координаційного комітету сприяння зайнятості населення Тернопільської області обрали голову обласної ради профспілок Андрія Присяжного.

У своєму виступі директор обласного центру зайнятості Василь Олещук окреслив основні тенденції ринку праці, стратегічні напрями діяльності служби зайнятості на 2018 рік та проаналізував роботу служби зайнятості регіону за 2017 рік. Зокрема доповідач зазначив, що основні завдання Програми зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року, які відносяться до компетенції служби зайнятості, протягом 2017 року було виконано.

Так, минулоріч роботодавці запропонували 38,6 тис. вільних робочих місць або на 8,3% більше у порівнянні із 2016 роком. Серед поданих у службу зайнятості вільних робочих місць 3,8% - із заробітною платою вищою від середньої по області, 53,3% - з мінімальною зарплатою. Також у базі даних служби зайнятості містилась інформація про 7521 пропозицію роботи, отриману з інших джерел. На 31 грудня 2017-го актуальними були 1040 вакансій.

На одну вакансію в середньому по області претендувало 9 безробітних.

2
2

Упродовж 2017 року через службу зайнятості Тернопільщини шукали роботу майже 47 тис. осіб, з них 29,6 тис. мали статус безробітного. За сприяння центрів зайнятості області вдалося працевлаштувати 25918 осіб. З компенсацією роботодавцям витрат єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування отримали місця праці 396 осіб зі статусом безробітного. Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності дала можливість 33 безробітним відкрити власний бізнес. Відтак, завдання обласної Програми зайнятості населення з працевлаштування виконано на 114%.

До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 3121 особу, після завершення яких 828 - працевлаштовано на постійні місця праці.

Для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, минулоріч 4109 безробітних проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Завершили профпідготовку 3946 осіб, з них 3861 вже працюють. За виданими у центрах зайнятості області ваучерами у 2017-му навчалася 51 особа.

Кількість безробітних на 1 січня 2018 року, у порівнянні з початком минулого року, скоротилась на 14,6% та становила 9213 осіб. Серед них: половина - жінки, 36,2% - молодь віком до 35 років, 44,7% - робітники, 39,6% - службовці, 47,2% – з вищою освітою.

Послугами служби зайнятості скористались 989 безробітних, які мають інвалідність. З них 312 працевлаштовані, 1 - виплачено одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Завдання обласної Програми зайнятості населення з працевлаштування інвалідів виконано на 104%. Проходили профнавчання 111 осіб з інвалідністю. Закінчили навчання 107 осіб цієї категорії, з них 102 вже працевлаштовані (95%). Завдання обласної Програми зайнятості населення з їх профнавчання виконано на 111%. На 31.12.2017 в центрах зайнятості зареєстровано 313 безробітних інвалідів, з них 15 - колишні воїни.

1+
1+

Також, директор обласного центру зайнятості поінформував присутніх про те, що проводиться адресна, індивідуальна робота щодо вирішення питань працевлаштування осіб з числа внутрішньо переміщених та демобілізованих учасників АТО. У 2017 році до служби зайнятості Тернопільської області звернулися за допомогою у працевлаштуванні 82 мешканці АР Крим, Донецької та Луганської областей. Служба зайнятості сприяла працевлаштуванню 28 таких громадян, 1 переселенець започаткував власну справу, отримавши допомогу по безробіттю одноразово, 6 - проходили професійне навчання, 5 завершили навчання та працевлаштовані, 1 – брав участь у громадських роботах. На 01.01.2018 у центрах зайнятості області зареєстровано 20 переселенців, яким продовжується пошук роботи.

«Постановою Кабінету Міністрів від 06.12.2017 № 935 «Про внесення змін до Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо перемішених осіб» внесені зміни до механізму та умов виплати компенсації, які гарантуватимуть працівникам збереження зайнятості на весь період дії строкового договору. Тобто, компенсація витрат роботодавця на оплату праці (середньомісячний розмір заробітної плати, яка склалася в області) проводиться за кожен непарний місяць роботи протягом року (але не більше як за 6 календарних місяців, при умові, що строковий договір укладений до 1 року), та за кожен непарний місяць протягом 2-х років, але не більше як за 12 календарних місяців», - зауважив директор ОЦЗ.

Василь Олещук доповів, що у 2017 році послугами служби зайнятості скористались 1399 демобілізованих учасників АТО. 276 - працевлаштовані, з них 6 - виплачено одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 13 – отримали місця праці завдяки компенсації роботодавцям єдиного соціального внеску. До тимчасової зайнятості залучено 69 осіб. Професійне навчання проходили 73 безробітних. На початок цього року через центри зайнятості області шукають місця праці 300 безробітних колишніх воїнів.

Доповідач зазначив, що основними проблемами на ринку праці Тернопільщини є низька мотивація до праці (96% вакансій, які надійшли від роботодавців із заробітною платою меншою від її середньообласного розміру), дисбаланс на ринку праці в професійно-кваліфікаційному розрізі між попитом на робочу силу та її пропозицією, труднощі з укомплектуванням вакансій кваліфікованими робітниками. Залишається проблемною ситуація щодо стану зайнятості у сільській місцевості (на 31.12.2017 жителі сіл складають 59% в загальній кількості безробітних). До того ж, найбільша кількість вакансій зосереджена у м. Тернопіль та Тернопільському районі (70% від їх загальної кількості в області на 31.12.2017). Ситуація також ускладнюється демографічними змінами, спричиненими постарінням населення і міграційними процесами.

Продовжив роботу Координаційного комітету начальник відділу з питань праці та організаційної роботи департаменту соціального захисту населення ОДА Володимир Скалько, який виніс на обговорення комітету пропозиції до проекту обласної та місцевих програм зайнятості населення на 2018-2020 роки.

Він запропонував при розробленні згаданих програм звернути увагу на посилення їх економічної складової, оскільки у попередніх програмах висвітлювалась в основному соціальна складова зайнятості; відображати тісніший взаємозв’язок між економічним та соціальними блоками, зокрема, пов’язувати очікувані тенденції зайнятості на місцях з прогнозами економічного розвитку, створенням робочих місць, у тому числі під час реалізації на території області інвестиційних та інфраструктурних проектів тощо.

«У програмах необхідно висвітлити вплив на зайнятість розвитку малого та середнього підприємництва, передбаченого відповідними програмами, які вже діють на місцях та плануються в майбутньому. Задля цього рекомендую активізувати співпрацю з організаціями, які надають гранти. Розвиток та підтримку малого та середнього бізнесу доцільно вокремити окремим блоком та зазначити джерела фінансової підтримки громадян у започаткуванні власної справи, - висловився Володимир Скалько. – Також потрібно провести роботу з об’єднаними територіальними громадами щодо розробки місцевих програм зайнятості на рівні ОТГ».

Учасники засідання прийняли рішення, які сприятимуть підвищенню рівня зайнятості населення та ефективному працевлаштуванню громадян.

Вибір читачів за тиждень

Відео