Теребовлянська команда подала заявку на участь у Меморіалі Ернеста Юста

Screenshot_3

Уже влітку футбольна Тернопільщина може отримати ще один професійний футбольний клуб. Учасник аматорського чемпіонату України та чемпіон Тернопільської області у першій лізі теребовлянська «Нива» розпочала процедуру атестації на другу лігу сезону-2018/19.

Як розповів головний тренер Назар Козак, на першому етапі атестації футбольний клуб «Нива» (Теребовля) має пройти правові та спортивні критерії. У березні 2018 року – кадрові, інфраструктурні та фінансові критерії. Після інспекції клубу в квітні-травні на підсумковому засіданні комітету ФФУ з атестації буде прийнято кінцеве рішення, чи отримає теребовлянський клуб  атестат на виступ у другій лізі, пише gazeta1.

Поки керівництво ФК «Нива» в особі його президента Степана Никеруя вирішує технічні питання з атестації, команда 21 січня із перспективної участі в змаганнях професіоналів розпочала підготовку до футбольних баталій 2018 року. І першою у цьому плані стала двостороння гра, в якій «салатові» (здебільшого гравці, які восени виступали за теребовлянську команду) протистояли «оранжевим» – у більшості своїй цю команду представляли гравці, які перебувають у розташуванні «Ниви» на перегляді. Матч загалом складався за сценарієм «оранжевих», які зуміли вразити ворота суперників п’ять разів, натомість у свої не пропустили жодного м’яча. Голи забивали: Ігор Сороцький, Павло Данилюк (потенційний новачок із ФК «Козова»), Артем Вітович («ДСО-Поділля») та двічі відзначився вихованець львівського футболу Слива.

Головний тренер «Ниви» Назар Козак поділився думками щодо цього матчу, розповів нашим читачам, як проходитиме підготовка команди до офіційних поєдинків та привідкрив деякі секрети комплектування теребовлянського колективу.

– Під час двосторонньої гри мав можливість передивитися потенційних новачків команди, яких запросили на перегляд, щоби підсилити «Ниву». Зрозуміло, що за одним матчем судити про рівень гри футболістів не варто, адже вони після великої паузи ще не готові фізично показати все, на що здатні. До того ж підмерзлий футбольний газон не дозволив продемонструвати гравцям технічний швидкісний футбол. Водночас отримав певну інформацію для роздумів, адже побачив, що деякі футболісти готувалися індивідуально, інші цього не робили. На щастя, до початку офіційних матчів у нас ще є достатньо часу, щоб одним гравцям фізично і функціонально підтягнути форму, а на місце інших знайти гідну заміну, для чого постійно займаємося селекцією,- розповів пан Козак.

– З яких регіонів запрошуєте гравців на перегляд і чи ставка робитиметься й далі на вихованців тернопільського футболу?

– Для мене не важливо, будуть це місцеві футболісти чи з інших регіонів – головне, щоби вони підсилили нашу команду і були готові виконувати високі завдання. Як мінімум по одному кваліфікованому виконавцю в кожну ланку будемо запрошувати, а в опорну зону думаємо взяти два футболісти. На початок зборів було запрошено на перегляд десять гравців, які представляли Львівщину, Івано-Франківщину, Хмельниччину, Кривий Ріг і, звичайно, Тернопільщину. У першому спарингу рівень гри кількох гравців сподобався, але за одним матчем висновків робити поки не будемо.

Однозначно, на цьому селекція не закінчиться, під час спарингів будемо переглядати й інших футболістів. Ми рухаємося вперед, приємно, що футболісти до нас приїжджають, хочуть грати за нашу команду, адже ще не так давно про Теребовлю як футбольне місто майже ніхто не знав.

– Щодо старожилів команди, в якому стані вони підійшли до перших зборів?

– Видно, що ряд гравців тренувалися і, зігравши вперше в цьому році два тайми по 45 хвилин, не особливо втомилися. Натомість є й такі, ноги яким судомило. У даному випадку дуже прискіпливо на ці обставини не дивлюся, адже багато старших футболістів мають сім’ї, їдуть до родин на свята, тому якщо хтось і з’їв більше холодцю чи шинки, то нічого кримінального в цьому не бачу (сміється, – авт.). Кілька тренувань – і все надолужимо.

– Чи визначилися з футболістами, з якими припинили трудові відносини?

– Подякувавши за спільну роботу, перед новим роком покинули команду Олександр Боженко, Тарас Червонецький, Михайло Оконський, Юрій Цьона та два воротарі – Андрій Гарас і Володимир Кравчук. Через хворобу не зміг розпочати тренувальний процес півзахисник Віталій Бодак, який включиться у роботу через кілька днів. Також поки немає в команді оборонця Андріана Бабича та атакувального півзахисника Немо Шелії. Перший знаходиться на перегляді в одній з команд Білорусії, інший – у першоліговій «Волині». Ці футболісти взяли кілька днів паузи, водночас я сподіваюся, що вони таки повернуться до «Ниви» і допоможуть команді у весняних матчах.

– Які плани в «Ниви» на підготовчий період?

– Теребовлянська команда подала заявку на участь у Меморіалі Ернеста Юста.

Сам турнір, який проводитиметься на полях зі штучним покриттям у Винниках та селі Довге, що поблизу Моршина (Львівська область), розпочнеться 29 січня. Свій дебютний поєдинок команда з Теребовлі проведе у неділю, 4 лютого. Склад груп і першого суперника «Ниви» буде визначено пізніше.

У найближчі вихідні є попередня домовленість про спаринг із тернопільською ДЮСШ (U-19). 7 лютого у Чернівцях на стадіоні зі штучним покриттям зіграємо з чернівецькою «Буковиною» (учасник чемпіонату України серед команд другої ліги). Також на кінець лютого у планах зіграти контрольний матч із тернопільською «Нивою». Обов’язково під час підготовки до весняної частини сезону зіграємо і з іншими командами першої і другої ліг.

Довідка: Теребовлянська «Нива» – один з лідерів обласного футболу останніх років. Тричі поспіль ставала чемпіоном області (2014-16 рр.), у минулому році виграла першу обласну лігу, не втративши по ходу турнірної дистанції жодного очка (18 матчів – 18 перемог). Упродовж двох останніх сезонів – учасник аматорського чемпіонату України. В сезоні-2017/18 «Нива» після першої частини змагань із вісьмома очками обіймає 6 місце. Три останніх роки команда виступає в аматорському кубку України, найбільшим досягненням у якому був вихід до 1/8 фіналу, де теребовлянці поступилися винниківському “Руху» (1:3, 1:1).

Вибір читачів за тиждень

Відео