Орест Сарматський

Закон про новий стандарт якості молока може зіпсувати відносини з ЄС (Агро-новини)

ôîòî âûñîêîãî ðàçðåøåíèÿ 5616x3744 ïèêñåëåé

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденка, відкладення дії нових стандартів якості молока може позначитися на відносинах України з ЄС, повідомляє agroday.com.ua.

«Технології та культура споживання в Україні, особливо в дрібних господарствах, абсолютно не відповідають вимогам, ми ще не готові до переходу на нові стандарти. Але, з іншого боку, подальша відстрочка стандарту може зіпсувати наші відносини з ЄС», — розповів експерт.

Він наголосив, що план по прийняттю законів, необхідних для виконання угоди про асоціацію з ЄС у 2017 р. виконаний лише на 14%.

«Уряд провалив прийняття законопроектів, що мають імплементувати угоду про асоціацію»,— додав Михайло Дяденко.

Експерт додав, що уряд прагне захистити селян, але не захищає споживачів, які мають право споживати продукт більш високої якості.

3101
3101

Нагадаємо, що Мінагрополітики відтермінувало введення нового стандарту, що спрямований на підвищення вимог до якості молока та дозвіл використання молока другого ґатунку лише у визначених цілях до липня 2018 р.

Фермери у 2018 р. робитимуть ставку на цукрову кукурудзу

Фермер з Рівненщини розповів, чому цукрова кукурудза має великі перспективи на вітчизняному ринку, повідомляє SuperAgronom.com.

«Минулого року вирішив зробити акцент на солодкій кукурудзі. Культура недовго на ринку України і вже здобула популярність серед споживачів. Важливо вибрати посівний матеріал, але не знав, яку селекцію сіяти — вітчизняну чи зарубіжну. Українська приємніша по ціні, зарубіжна — краще перевірена», — зазначає фермер В'ячеслав Кисильчук.

Він розповідає, що після довгого пошуку зупинив свій вибір на українському виробникові, а саме фірмі «Мнагор». Спеціалісти порадили чоловіку висівати кукурудзу в декілька термінів та декілька гібридів. Акцент порадили зробити на ранніх гібридах, адже на ринку хто перший із новим товаром, той і диктує свою ціну.

В'ячеслав Кисильчук обрав гібриди Дейнеріс (Барселона), Юрмала та Ларус (Малібу). Дейнеріс та Ларус з 2018 р. експортуватимуть до ЄС. Це сучасні суперсолодкі гібриди, з приємними смаковими якостями. Мають гарний товарний вигляд, що є головним на ринку.

За словами фермера, він вже за тиждень мав десяток постійних клієнтів. Заробіток перевершив всі його найкращі сподівання. Чоловік висівав солодку кукурудзу на 0,5 га, але наступного сезону планує розширити площу посіву мінімум до 2 га.

3102
3102

Передбачають, що цукрова кукурудза стане найбільш прибутковою культурою 2018 р. Адже за загальними прогнозами, площі під її посівом збільшуватимуться.

Українські аграрії забезпечені добривами на 17%

Українські аграрії станом на 12 січня 2018 р. забезпечені мінеральними добривами для проведення весняно-літніх польових робіт на 17%, повідомляє прес-служба «Інституту охорони грунтів».

Сільськогосподарські підприємства замовили 995,5 тис. т поживних речовин мінеральних добрив, у тому числі азоту — 699,3 тис. т, фосфору — 164,3 тис. т і калію 131,9 тис. т, це в середньому 52 кг/га, з них азоту — 37 кг/га.

Станом на 12 січня закуплено 60,5 тис. т поживних речовин мінеральних добрив, з них азоту — 43,3 тис. т (на аналогічну дату минулого року було закуплено 41,6 тис. т, з них азоту 31,3 тис. т).

Враховуючи перехідні залишки, наявність під весняно-літні польові роботи становить 167,5 тис. т поживних речовин мінеральних добрив, з них азоту 114,9 тис. т (торік було 159,4 тис. т, з них азоту 113, 4 тис. т).

3103
3103

Наявність, з урахуванням перехідних залишків становить 9 кг/га поживних речовин мінеральних добрив, з них азоту — 6 кг/га.

Вибір читачів за тиждень

Відео