Олег Снітовський

Фільм «Міф» у Тернополі: повен кінозал, сльози та аплодисменти (фото)

заставка-м

Кінострічку «Міф» про історію життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям, який загинув на Сході України, вже побачили у Тернополі.

Допрем’єрний показ стрічки відбувся напередодні у кінотеатрі Палац Кіно.

Тернополяни вкотре засвідчили, що фільми свого земляка, режисера Івана Яснія викликають у них жвавий інтерес. Як і під час переглядів двох його попередніх кінострічок – «Війна за свій рахунок» та «Добровольці Божої Чоти», у день презентації фільму «Міф» у залі не вистачило місць для бажаючих переглянути цей хвилюючий кінотвір про Героя України, співака, соліста Паризької національної опери, який загинув у червні минулого року на Світлодарській дузі, як справжній воїн – на передовій.

m02
m02

Упродовж 64 хвилин, поки тривав фільм, у залі не раз, то тут, то там було чути, як глядачі емоційно реагують на побачене. Жінки та й чоловіки не стримували сльози від окремих епізодів стрічки.

А по її закінчення зал став і довго аплодував творцям фільму, які вийшли на сцену разом із братом Василя Сліпака – Орестом.

- Передусім, велика подяка режисерам фільму - Івану Яснію та Леоніду Кантеру, усій творчій групі. Щодо кінострічки, то скажу, що так, Василя відмовляли, просили, але ніхто його не міг зупинити. Він мусив бути там, на передовій. Ніколи прямо не відповідав, що він там робить, віджартовувався, що мовляв, з волонтерами співає… Казав, що його багато хто у світі знає і якщо він воюватиме, то і світ говоритиме про нього. І це так… Після загибелі Василя про це писали провідні газети світу – у США, Франції, Великобританії. Фактично, він був першим добровольцем, якого офіційно визнала держава і нагородила посмертно Зіркою Героя України. І після його загибелі була змінена низка законодавчих актів про статус добровольців. Хотілося, щоб цей фільм додав оптимізму, а не розчарування. Бо прийшов час, коли кожному треба приймати певні рішення, а не бездумно виконувати те, хто щось тобі каже. Тому закликаю усіх до зважених вчинків, щоб ми дбали про родину, близьких і країну, гідну для доброго життя, - сказав Орест Сліпак.

 

m01
m01

- Працюючи над фільмом, я зрозумів, що набув ще одного великого товариша, друга – Василя Сліпака. Це була відкрита, щира людина. І було таке відчуття, що він радив нам, як краще зробити цей фільм. Він ніби теж доклався до нього, - продовжив спілкування із залом режисер фільму Іван Ясній. - Передусім, фільм – це історія про любов. Бо сам Василь – красень, легінь, згусток потужної, сильної любові до всього. Він, якщо любив, то робив це безмежно, якщо кохав дівчину, то це був неймовірний порив усього серця, всієї душі, віддавав цим почуттям усього себе. І так само, це стосується України, через любов до якої він і поїхав на фронт, кажучи, що поки війна не закінчиться, він буде там і аж тоді повернеться співати. Адже Василева фраза «Як чоловік, можу бути на війні, а як артист – можу робити максимальну промоцію України у Франції» - кредо останніх років його життя. І от, ми спочатку вимальовували лінію фільму, щоб розкрити тему - чи він все це робив свідомо, йдучи на таку жертву. Але в процесі набору матеріалу, переважила інша тема - стосунки дівчини і хлопця. Взаємовідносини, які припинилися через те, що хлопець заради певного ідеалу, розриває ці стосунки, кидає свою роботу, спів, славу і йде на війну, захищаючи Україну. І то є найголовніше, за що загинув Василь Сліпак.., - підсумував кінозустріч із тернопільським глядачами режисер фільму «Міф» Іван Ясній.

 

m03
m03

Допрем’єрний показ стрічки, який відбувається у двадцяти містах України, триває. Сьогодні фільм дивитиметься Івано-Франківськ, а 8 лютого, у Києві, в кінотеатрі «Україна» запланована прем’єра фільму.

m04
m04

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео