Орест Сарматський

У Тернополі показали блиск і розкіш унікальних речей (фоторепортаж)

заставка-е (Copy)

Мистецький проект Олексія Коваля «Емалі. Історія. Україна. Світ» презентували у Тернополі.

Вікриваючи виставку київського митця директор обласного художнього музею Ігор Дуда нагадав присутнім, що мистецтво емалювання дуже давнє. У багатьох музеях світу зберігаються рідкісні твори, що підтверджують цінність виробів з емалі. Це мистецтво пройшло довгий шлях розвитку, який почався ще в давніх цивілізаціях. Стародавній Єгипет, Китай, Індія, Візантія, Америка стали місцями народження цього дивовижного мистецтва, яке поступово дійшло до Європи, а потім поширилось і територією України. Скіфська золота пектораль вважається найбільшою археологічною знахідкою 20 століття, шедевром світового мистецтва. Середній ярус пекторалі (оригіналу) прикрашений емаллю блакитного кольору.

Яскравість і насичення фарб, свіжість кольорів, блиск і розкіш, рівна своєю красою сяйву дорогоцінних каменів - ось неповний перелік тих якостей, які протягом століть і по тепер залучають до емалі художників та ювелірів. Ця незрівнянна техніка — водночас живописна та ювелірна — приносить приголомшливі результати, але підкоряється небагатьом. Емаль ретельно вибирає автора: лише той, хто ізвеликим терпінням зустрічатиме усі несподіванки і труднощі, що несе з собою робота у цій примхливій техніці, зможе досягти у праці в ній значних висот.

Одним із сучасних майстрів-емальєрів є Олексій Коваль.

е04 (Copy)
е04 (Copy)

Куратор проекту Ніна Бурневич наголосила, що у своїх емалях художник щедро і невимушено поєднує кольори й орнаменти, використовує інкрустації та елементи малої пластики. Він заповнює квітами антикварні рами, оздоблює старовинні фотографії емалевими окладами, веде гру з функціональними та декоративними властивостями об’єктів.

е06 (Copy)
е06 (Copy)

Сам же митець, Олексій Коваль розповів, що береться за виконання робіт різного масштабу: від тендітних мініатюр до кількаметрових панно. Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, створює емалеві картини, присвячені різним культурам. Не оминув автор і українську тематику. Серія його українських портретів, козаки, гетьмани та українські пейзажі ще багато сторіч будуть розповідати світові про чарівність нашого краю. Таким чином, Олексій – майстер, котрий через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні.

e01 (Copy)
e01 (Copy)

 

У рамках мистецького проекту Олексій Коваль у Тернопільському обласному художньому музеї показує понад 20 емалевих творів з різних серій та різних років створення.

е05 (Copy)
е05 (Copy)

Виставка діятиме до 25 лютого.

е08 (Copy)
е08 (Copy)

е07 (Copy)
е07 (Copy)

е02 (Copy)
е02 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео