«Супутник» у Ланівцях хочуть запустити на нову орбіту (фото)

Супутник

Варіанти використання приміщення кінотеатру "Супутник», який наприкінці грудня 2017 року перейшов у власність Лановецької громади, активно обговорюють містяни у Фейсбуку.

Ініціював такі своєрідні громадські дебати міський голова Роман Казновецький на своїй сторінці у соцмережі, звернувшись до ланівчан з проханням висловити їхнє бачення стосовно використання приміщення. Він зазначив, що воно потребує реконструкції, і фото всередині кінотеатру це яскраво ілюструє.

Супутник 1
Супутник 1

Утім, гра варта свічок, бо «Супутник» має й низку безперечних переваг: колишній кінотеатр стоїть у середмісті, на вулиці Незалежності, споруда досить велика за площею, має два поверхи, великий зал, підвальні приміщення, прилегла територія досить непогано збережена, до будівлі легко під’їхати автомобілями тощо.

Обговорення лише розпочалося, а під дописом міського голови – уже кількадесят коментарів. Багато ланівчан – хто з ностальгійних міркувань, а хто, аби не їздити «на кіно» аж до Тернополя – пропонують залишити кінотеатр кінотеатром, лише осучаснивши його. Частина воліє бачити в приміщенні басейн або ж альтернативу місцевому Будинку культури, яким ланівчани не дуже задоволені.

Є чимало цікавих і конструктивних пропозицій створити універсальний центр дозвілля для різних вікових категорій. Скажімо, Олена Хаблюк пропонує поєднати декілька «напрямків»: розважальний куточок для дітлахів, бо місцеві  діти бачать подібне  тільки на День міста, 3-D зал, басейн,  гуртки для розвитку дітей, танці... «Багато зараз мене почнуть «грузити», за які гроші, бо ми бідні, - пише жінка. - 90% ланівчан гуртуються і їдуть в Тернопіль, в басейн в Теофіполь і т.д. Та навіть самі діти почнуть економити на булочках, алкоголі та сигаретах, щоб туди сходити».

- Цілі потрібно ставити реальні, досяжні та економічно виправдані. Як на мене, вистачить нам тієї совдепівської ностальгії… Ціле покоління виросло без кінотеатру і нічого. Маємо будинок культури, де, при бажанні, можна дивитись любий фільм… Кінотеатр має велике приміщення, в якому потрібно використати з користю кожний куточок. На мою думку, найбільше Ланівцям потрібний Центр сімейного та молодіжного розвитку і відпочинку, - переконана Ірина Неручек. - В ньому може бути що завгодно, наприклад: невеликий сучасний камерний кінозал (місць на 30-50), різні творчі студії для дітей, підлітків та батьків (дизайн, художня, різні майстер-класи, різноманітні курси, тренінги (де разом би навчалися діти та батьки), тренажерний зал для татусів та їх синочків, невеликий сучасний салон краси для мам та доньок, фітнес-клуб, школа танців для усіх, розвивальний ігровий куточок для діток, кабінет психологічного розвантаження з досвідченим психологом і т.д. А ще, обов’язково -  невеличке дитяче кафе з різними смаколиками. Якось так…

Відрадно, що ланівчани не збираються обмежитися лише пропозиціями й пасивно спостерігати, що буде зі «Супутником».  «Є нове реаліті-шоу «Громада на мільйон» на 1+1, можна згуртуватися, придумати соціальні ініціативи і виграти мільйон+вкласти його у проект!!!» - пропонує Маша Котенко. Що ж, скала-подільці нещодавно зробили це. Чому б і ланівчанам не спробувати?

Фото – зі сторінки Романа Казновецького у Фейсбуку

Вибір читачів за тиждень

Відео