Орест Сарматський

Вперше оприлюднено фотохроніку появи пам’ятника легендарній захисниці замку на Тернопільщині (фото)

заствака-хшан

Краєзнавець дослідив події, що стосуються встановлення пам’ятника Софії Хшановській.

Передусім, нагадаємо, що історія замку у Теребовлі -  це історія неодноразових нападів та мужнього захисту його оборонців. Так, у 1651 році його упродовж дев’яти тижнів тримали в облозі татари, але не могли взяти твердиню. Заволодіти замком пробували й опришки, у 1675 році замок опиняється в центрі подій польсько-турецької війни. Тоді турецькі загони, які очолював Ібрагім - паша, кілька тижнів намагалися взяти штурмом фортецю. Але щораз оборонці відбивали атаки чужинців. Турки задумали підірвати фортецю, заклавши під мури вибухівку. Вибухи, що зруйнували оборонні вали, дещо похитнули віру захисників у те, що вони вистоять перед ворогом. Окремі шляхтичі вважали, що фортецю треба здати. Цю розмову випадково почула дружина коменданта фортеці – Софія Хшановська. Дізнавшись про зраду, комендант розігнав слабодухих шляхтичів і заявив, що швидше знайде тут смерть, ніж здасть замок ворогові. А згодом на допомогу оборонцям теребовлянської фортеці підійшли війська короля Яна Собецького і турки змушені були зняти облогу. За іншою версією, виконати вимоги Ібрагім – паші збирався сам Ян Хшановський. А його дружина, почувши це, схопила два кинджали і вигукнула, що коли це станеться, то одним лезом вона вб’є  чоловіка, а іншим - себе. Такий крок підбадьорив оборонців фортеці і вони витримали натиск ворога. Вдячні мешканці міста навіть спорудили біля фортеці пам’ятник мужній жінці.

А ось дослідник історії Теребовлі та рідного краю Ярослав

Ярошевський пише у Фейсбук про деякі моменти, що стосуються цього пам’ятника. Подаємо окремі фрагменти публікації, в якій автор каже, що «на повну достовірність та історичну об’єктивність не претендує». Пан Ярослав пише, що пам’ятник існував ще близько 1829 року. 20 березня 1869р. Рада гмінна міста призначає 300 злотих на створення нового пам’ятника. Взялись збирати гроші. Люди офірували без охоти. Виникає думка: а може, хай там з ним, з тим монументом – відкриємо в місті жіночу гімназію, назовемо її іменем героїні – і по справах? Але тут обурилася місцева преса: як так, “вдовій гріш” піде на школу, яку і так має профінансувати уряд, а не на монумент? Час йшов, гроші не прибавлялися, у 1886 році на честь героїні зводять кам’яну стелу біля замку, та мрія про монумент не полишає патріотичні голови.

Наразі невідомо, чи йде мова про різні пам’ятники, чи це був один обеліск, на вшанування людей, що прославили Теребовлю.

Другий пам’ятник Софії Хшановській у вигляді обеліска, знаходився посеред дерев у місті, на п’єдесталі, оздобленому гербом міста.

Фото01
Фото01

По боках мав мармурові таблички з відповідними написами. Обеліск мав розміри 2х2 метри і висоту 8 метрів. На його вершині був орел, з розправленими до польоту крилами, який тримав лапами лавровий вінок. Обеліск цей існовав ще у 1972 році, але вже без орла.

В «Галицькому кур’єрі» згадується, що львівський скульптор Тадей Баронч був автором пам’ятника Софії Хшановській в Теребовлі. Напевно, згадується саме цей обеліск.   У 1895 році замковою горою заопікувався Алєксандр Блажинський: руїни почистили від кущів, насипали стежки, огородили територію фортеці, поставили альтанки та лавиці, гору засадили деревами, а на сякі-такі кошти общини місцевий скульптор Ян Бохенка вирізьбив фігуру Хшановської. 11 листопада 1900 року монумент урочисто відкрили.

Фото02
Фото02

Імовірно, у Першу Світову війну цей пам’ятник зруйнували, хоча автор ніде не знайшов засвідчення такого факту.

Проте на фотографіях 1930-их років на підніжжі пам’ятника можна побачити, що змонтовано дві таблички датовані 1925 та 1900 роками. Остання - від попереднього пам’ятника, що був встановлений у 1900 році.

Фото03
Фото03

Окрім цього, новий пам’ятник відрізнявся від попереднього ще однією деталлю –  положенням рук Софії Хшановської – лівою рукою вона тепер вказує на місто, а кинжал тримає правою рукою.

Фото06f
Фото06f

фото05
фото05

Городиський Л. та Зінчишин І. у книзі «Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині пишуть  «…пам’ятник знищено в 1944 p.,»

Інші ж пишуть, що під час Другої світової війни пам’ятник десь зник, чи у 1944 його ліквідували, чи навіть викрали.

Але, як видно із світлини 50-х років, пам’ятник стоїть на місці, та  дуже сильно пошкоджений.  Нема голови та рук, видно також численні сліди від куль.

Фото04
Фото04

Скільки часу пам’ятник простояв у такому стані, та чи дісно був занесений у список пам’яток і транспортований до Києва, наразі невідомо.

Наступне відновлення сталося у 1982 році.

Фото07
Фото07

Тоді замість скульптури жінки встановили кам’яну вазу, а по різні боки постамента вмонтували кам’яні таблички 1925 та 1900 років.

Ця композиція і простояла до 2012 року, коли на Замковій горі було встановлено новий пам’ятник Софії Хшановській,  автор якого – заслужений художник України, тернопільський скульптор Роман Вільгушинський.

фото09
фото09

Фото автора і сайту «Старе фото Теребовлі та околиць» 

Вибір читачів за тиждень

Відео