Журналістське розслідування на Тернопільщині

телефон

Журналісти Кременець.City опублікували в інтернеті оголошення про начебто загублений телефон. Вже за кілька годин отримали дев’ять дзвінків від людей, які його “знайшли” і обіцяли повернути за винагороду.

Про те, як інтернет-шахраї полюють на кременчан, до яких хитрощів вдаються і що з цього приводу каже поліція, читайте в статті-експерименті.

Ідею для тексту нам підкинула пані Оксана, яка попросила опублікувати в газеті “Діалог”  оголошення про загублені документи. Його ж вона розмістила у спільноті “Шукаю тебе, Кременець” у соціальній мережі Вконтакті. Через день документи знайшлися, але жінці продовжували дзвонити охочі повернути загублене за гроші.

Кошти завжди просили переказати на картку. Суми називали різні, найбільше — дві тисячі гривень. А на питання Оксани про марку авто й колір, які вказані в документах, відповідали, мовляв, це ж ваше авто, ви й самі знаєте.

Власний експеримент

Своє оголошення про загублений телефон ми опублікували у тій же групі “Шукаю тебе, Кременець” пізно ввечері. Дзвінки почалися відразу. Телефонували навіть вночі — на ранок мали аж дев’ять пропущених викликів із невідомих номерів. Вдень дзвінки продовжилися.

Зловмисники намагалися випитати подробиці про телефон. Але ми цю пастку оминали і самі закидували їх уточнюючими питаннями. Судячи з інтонацій, співрозмовникам це не надто подобалося.

— Опишіть ваш телефон, якого він кольору? — просив один із них. — А ви який знайшли? — питаємо ми. — Білий. — Ні, мій чорний.

За кілька хвилин новий дзвінок. — Знайшов телефон, чорного кольору. Думаю, ваш.

З одним чоловіком домовляємося, що він надішле фото знахідки. Він цього не робить. А наступного дня знову телефонує з претензійним питанням, чому ми не хочемо забрати телефон.

Іншому пропонуємо зустрітися у центрі біля входу в парк. Він погоджується, за знахідку просить 500 гривень. Звісно, зустріч зривається.

До речі, усі, хто телефонували, говорили російською. На українську під час розмови не переходили, що для Кременця нетипово.

Що каже місцева поліція

З початку 2017 року в кременецьку поліцію надійшло 20 заяв про шахрайство, але жодна не стосувалася подібних інтернет-злочинів.

Зловити на такому злочині складно, адже більшість жертв не зустрічаються з шахраями вживу, а просто переказують їм гроші на картку. І роблять це добровільно. А шахраї можуть назвати цей переказ як завгодно — фінансовою допомогою, поверненням боргу абощо. Довести протилежне складно.

Тому в поліції радять завжди ставити уточнюючі питання тим, хто каже, що знайшов вашу річ. Не платити наперед. Переконатися, що людина дійсно знайшла те, що ви загубили. Домовлятися про обмін вживу і в людному місці.

Вибір читачів за тиждень

Відео