Тернополянам потрібно обрати терапевта, щоб лікуватися безкоштовно (фото)

102_9917

Вчора, 8 лютого, у Тернопільській міські раді відбулась прес-конференція начальника відділу охорони здоров’я та головних лікарів міста щодо утримання лікувальних закладів та специфіки їх роботи у 2018 році.

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук зазначає, що ще третього січня стартувала медична реформа, отже тернопільські заклади охорони здоров’я до неї готові: створена електронна реєстратура і мережа на первинній ланці, медичні заклади міста перетворено в підприємства і зроблений реєстр пацієнтів та лікарів.

- Згідно з медичною реформою держава виділятиме кошти на пацієнта. Щоб отримувати медичні послуги первинної ланки безкоштовно, потрібно обрати лікаря і підписати з ним декларацію. Держава гарантує такі напрямки безкоштовної допомоги, як екстренна невідкладна допомога, рододопомога, хоспісна і дитяча допомога, – розповідає Ростислав Левчук.

Укладання декларацій та угод на надання первинної медичної допомоги розпочнеться З квітня. До цього часу тернопільські лікарі закликають визначитися з сімейним лікарем чи дільничним терапевтом або педіатром. Договори з сімейними лікарями може підписувати уся сім’я, або кожен член сім’ї окремо з різними лікарями. Кошти за оплату первинної медичної допомоги держава виділятиме згідно з декларацією.

102_9921
102_9921

Головний лікар міського закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь каже, що з 2019 року, ті особи, які не бажають укласти відповідну декларацію, оплачуватимуть первинну медичну допомогу самостійно. Держава не буде мати сигналу у вигляді декларації, що певний пацієнт уклав угоду з певним закладом охорони здоров’я. З 1 липня запрацює Національна служба здоров’я. Тоді й розпочнеться фінансування первинної медичної допомоги.

102_9918
102_9918

102_9906
102_9906

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео