Які статеві інфекції у тернополян виявляють на профілактичних оглядах?

2

Тернопільські гінекологи кажуть, що жителі міста досить часто хворіють інфекційними захворюваннями, які передаються статевим шляхом. Причини – відомі, але є й несподівані думки. Зокрема, на це впливає не лише спосіб життя, а й навіть якість харчування і навколишнє середовище. Про причини і наслідки статевих інфекцій сайту Про Те розповіли лікарі Оксана Швець і Лілія Левенець.

– Хвороби – різного походження, залежно від збудника, – розповідає лікар-гінеколог Оксана Швець. – Діляться на венеричні і невенеричні. Також залежно від збудника – вірусні, бактеріальні і паразитарні захворювання.

Виявляємо ці захворювання при профілактичних оглядах. Також жінки самостійно звертаються, коли їх щось турбує. Найкраще і правильно – приходити на профогляди. Коли захворювання вступає в гостру фазу, це вже дискомфорт. Якщо жінка приходить на профогляд, лікар може виявити ці захворювання ще на ранніх стадіях, коли вони не вразили імунітет, не вразили внутрішні статеві органи. Поки воно пробігає з найменшою симптоматикою, ці захворювання легше лікувати.

– Тернополяни на яких стадіях хвороб звертаються до лікаря?

– У більшості випадків в запущених формах. Коли вже щось турбує, коли імунітет вражений, коли вже є запалення яєчників, труб чи ще чогось. Хочеться, щоб наші жінки були більш свідомими і зверталися до лікаря на початку захворювання.

На профогляди бажано приходити раз в рік. Лікар далі визначає, чи жінка здорова, чи потрібно їй прийти ще додатково на повторний мазок або повторне обстеження. І на цитологію обов’язково. У нас дуже зросли онкозахворювання через те, що наші тернополянки різко звертаються до гінекологів. Чомусь нігті вони йдуть робити раз на два тижні, а раз на рік їм тяжко прийти до гінеколога. Люди не розуміють важливості свого здоров’я. Як жінка здорова, тоді здорова сім’я. Це і психологічне здоров’я, і фізичне. Від статевого здоров’я жінки залежить статеве здоров’я чоловіка.

Якщо жінка має одного статевого партнера, якщо вона приходить хоча би раз на рік до гінеколога і якщо лікар щось побачить, але у неї нема інших статевих партнерів, лікувати простіше. Якщо ж є кілька статевих партнерів – це вже інша картина. Ми розуміємо, що кожен статевий партнер може принести з собою свою мікрофлору. І не завжди ця мікрофлора є нормальною. Кожен статевий партнер приносить якогось свого збудника. Жінка може набратися нових збудників і захворіти. Особливо, якщо живе статевим життям без бар’єрної контрацепції. Може бути, що навіть статевий партнер має чи мав якесь захворювання і теж може мати ще якихось додаткових статевих партнерів.

– Які в Тернополі люди переважають, що мають одного статевого партнера чи кілька?

– Я – лікар і не маю права про це говорити. Краще, щоб був один статевий партнер. Бажано, щоб на початку стосунків люди пролікувалися, якщо є така потреба. Думаю, що тут нема якось такої статистики. Проте зараз такий час, що у Тернополі трохи сексуальна революція. Нині є жінки, які мають і декілька статевих партнерів. Якщо вже лікуємо, то лікуємо усіх статевих партнерів.

Колись було менше статевих хвороб. Було важливо – один статевий партнер. Бувало всяко, але таки менше траплялося статевих стосунків до одруження. Раніше не було таких серйозних проблем із статевими інфекціями. Тепер більш вільні відносини між молодими парами. Змінилося суспільство. Виховання – інакше. Вважають нормальним – кілька статевих партнерів і це не осуджує ні держава, ні суспільство. Це – нормально. Напевне через те нині є більше статевих інфекцій.

Ще впливають інші фактори. Харчування – також. Звичайно, де багато гормонів і антибіотиків в харчових продуктах, імунітет людини змінюється. Через навколишнє середовище теж міняється імунітет. У наших дідусів і бабусь імунітет був кращим, тому що було натуральне харчування і чистіше навколишнє середовище.

– Уточню. Тобто на статеві інфекції впливає і харчування?

– Є статеві інфекції венеричні, які передаються тільки статевим шляхом.  А є такі, які не належать до венеричних. Наприклад, грибкова інфекція може з’явитися тому, що людина десь порушила гігієну, вживала антибіотики, впав імунітет, попила якоїсь водички не цілком чистої. Якісь фактори, які вплинули на імунітет і дозволили тому грибку розвиватися в організмі людини більше. Тут ніяк не винен статевий партнер. Тут може бути винним чи брудний рушник, чи поганий імунітет, чи пропиті антибіотики. Тобто фактори розвитку статевих інфекцій різні.

– Які хвороби найчастіше трапляються у Тернополі?

– Є гонорея, є сифіліс, є СНІД, є трихомонади, кандидози. Є герпетичні захворювання. Статевий герпес також може бути причиною запалення.  Папіломовірус є основною причиною онкозахворювань у жінок. І це все передається статевим шляхом. Це лікуємо, але добре було б, щоб жінки приходили до лікаря вчасно. Важливо, щоб жінки стежили за своїм здоров’ям і з новими статевими партнерами, звичайно, використовували бар’єрну контрацепцію – презервативи.

– Хто частіше хворіє – чоловіки чи жінки? Чи це однаково?

– Якщо пара живе статевим життям, в них розвивається подібна мікрофлора. Тобто вони мають одинакові бактерії або однакові захворювання. Як в чоловіка, так в жінки. Ці захворювання, якщо вони є, в жінки частіше видно, а чоловіки, на жаль, звертаються деколи запізно. Чоловіки, в основному, є переносниками. Коли його вже починає турбувати, це переважно запущена форма захворювання. Усе – в однаковій пропорції, тому що якщо хворіє жінка, то хворіє пара.

– Кажуть, що люди, які довго живуть разом, з часом стають схожими, а тут ще й мікрофлора однакова…

– Вони стають одним цілим фактично. Саме тому й кажуть, що чоловік  і дружина – єдине ціле. Просто лікарі тепер більше дослідили, чому вони єдине ціле. Це жарт, звісно. Але це так.

Сім’я має однакову мікрофлору. Коли народжується дитинка, ми її ставимо на груди матері. Якщо мама не може до себе притулити дитину, наприклад, при кесарському розтині, ми ставимо на груди батькові. Це для того, щоб дитина набралася в батьків здорової, нормальної мікрофлори. У животику в мами вона є стерильною і через родові шляхи мами вона набирається нормальної, здорової мікрофлори. Якщо в мами кольпіт, трихомоніаз чи кандидози, мікрофлорою дитини стає кандида. Саме тому жінка має обстежуватися в лікаря хоча б раз на рік. При вагітності звернутися до лікаря, тому що він визначає її мікрофлору. Ми допомагаємо виношувати дитинку, допомагають бути здоровими сімейній парі.

На жаль, у нас є так, що жінка, яка вважає себе здоровою, чомусь думає, що їй не потрібно йти до лікаря. Вона себе відчуває здоровою, але це не завжди так. При хорошому імунітеті захворювання часто пробігає латентно. Тобто скрито. Жінка недооцінює того, що в неї може бути. Наприклад, папіломовірус взагалі не має симптом. Тільки лікар при цитології може визначити, чи є онкогенний штамп папіломи, чи нема. При аналізі. А коли є онкогенний штам, то за рік, за два, за три може виникнути дисплазія і навіть рак. А жінка може почувати себе цілком здоровою.

–  Тобто якщо вчасно прийти до гінеколога, можна попередити онкологію?

– І не тільки онкологію. Ще – ускладнення запальних захворювань. Запальні захворювання в основному є причиною непліддя. Левова частка причин непліддя і невиношування вагітності – через інфекційні захворювання. Тому що є непрохідність труб, неправильно працюють яєчники і так далі. Неправильно виробляються в чоловіка сперматозоїди – вони є хворими. Інфекційний фактор в неплідді трапляється в багатьох випадках – більше, як 50 відсотків. Це дуже багато. Я не маю на увазі від загальної кількості населення. Це – відсоток від неплідних пар.

зуб-655x333 (1)
зуб-655x333 (1)

Лілія Левенець, акушер-гінеколог першої категорії Комунального Некомерційного Підприємства «Тернопільської  комунальна міська лікарня № 2», жіночої консультації № 1.  

– Венеричні інфекції – це окрема група інфекцій, що передаються статевим шляхом, але найчастіше ми діагностуємо хламідіоз, трихономіназ, – говорить Лілія Миколаївна. – І, звичайно, гонорея, але це вже лікується в шкірвендиспансері. Тобто всі ті інфекції діагностують, як правило, акушер-гінеколог або уролог і якщо є потреба лікувати сімейну пару, обов’язково направляємо їх у шкірвендиспансер. Так було колись. Так має бути зараз. Але в Тернополі зараз дуже багато лікарів перейшли в приватну медицину, тобто всіх пацієнтів акумулють в себе, хоча це має лікуватись у відповідних закладах. Тобто якщо вагітна, то торчінфекції має лікувати акушер-гінеколог та інфекціоніст. Венеричні інфекції має лікувати профільний спеціаліст, який їх виявив – гінеколог або уролог, плюс дерматовенеролог. До кожної хвороби є свій доктор. Не можна сказати, що я такий розумний і я вмію все лікувати. Ми вчили все, ми знаємо все, але кожна інфекція, кожна нозологія і кожна окремо людина має лікуватися в того лікаря, де вона підлягає лікуванню.

Найчастіше у Тернополі хворіють мікст інфекціями. Що це таке? Кілька інфекцій в одній. Є, наприклад, кандидоз, бактеріальний вагіноз. Це звичайні неспецифічні захворювання. І плюс до них хламідіоз, уреоплазма і трихомонада, які лікуються вже в шкірвендиспансері. Найчастіше ми виявляємо мікст інфекції – бактеріальний вагіноз, плюс хламідіоз.

– Які причини?

– Це міграція населення. Причини походження цих хвороб – збудник, тобто хламідіоз викликає хламідія. Уреоплазмоз – внутрішньоклітинна інфекція, уреоплазма, мікоплазмоз – мікоплазма, трихономіаз – трихомонада, гонорею – гонокок. Але виникненню і поширенню цих захворювань найчастіше сприяє невпорядковане статеве життя, непроінформаваність молоді про засоби захисту, тобто презервативи. Адже єдиний дієвий засіб захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом, це презерватив. Це можна інтерпретувати по різному. Тобто дерматолог вам скаже все те саме, але на свій лад. Інший лікар по-своєму це бачить, але найчастіше в нашій практиці зараз зустрічаються ці мікст інфекції.

Чим вони небезпечні? Тим, що дуже важко лікуються. Щоб виявити, діагностувати і поставити правильний діагноз, треба зробити обстеження. На жаль, у нас в державному закладі роблять тільки мазок на флору. Безкоштовно – звичайний мазок на флору, на цитологію також робиться. А на всі ті інфекції, які я перерахувала, роблять тільки приватні лабораторії, оскільки дуже дороге обладнання і самі реактиви. Забір ми можемо проводити, зараз є багато лабораторій. Я питаю пацієнта, де ви хочете обстежитись, тобто на вибір пацієнта. Це вже за бажанням. Або ж ми даємо направлення в лабораторію і там проводять забір. Бажано, звичайно, щоб брав аналіз спеціаліст.

Чоловіків ми направляємо до профільного лікаря – уролога або до дерматовенеролога. Якщо є підозра на мікст інфекцію, треба лікувати сімейну пару. По-іншому і бути не може, тому що часом буває і таке, що кілька статевих партнерів і всіх потрібно лікувати. Якщо виявляється інфекція, лікувати треба всіх. До слова, про молочницю. Такого діагнозу взагалі не існує. Молочниця – це поняття, яке включає в себе кандидоз, а бактеріальний вагіноз, вагініт, кольпіт – це різні діагнози. Неправильна думка, яка є у багатьох жінок – ось у мене молочниця, я собі пішла в аптеку, сказала, щоб дали мені свічки від молочниці. Це неправильно, тому що існує безліч видів грибків, 5-6 видів гарднерел, які викликають баквагіноз, взагалі існує ще таке поняття як дизбіоз. У світі його нема, в нас воно є.

– Чому?

– Тому що в світі є страхова медицина і їм невигідно лікувати дисбіоз. За класифікацією такого нема. Кандидозу вони не лікують. Взагалі лікується тільки тоді, коли щось турбує. У нас же приходить пацієнт на профогляд і каже, що нічого не турбує. А я бачу, що там якісь такі виділення, які мені не подобаються, це у 90 відсотків. Але жінка каже, що з тим живе все життя. В неї є кандидоз, бо, наприклад, має цукровий діабет.

Багато залежить від кожної конкретної людини, якщо є хронічні гастрити. Це я говорю про неспецифічні захворювання. Якщо ж специфічні, тобто хламідіоз, мікоплазмоз, трихономіаз – це все потребує серйозного лікування. Як правило, у нас щось там посвербіло, попекло, пішов в аптеку, провізор дав свічки, вони їх поставили. Перейшло це все в латентну, хронічну форму, та пацієнтка назвала це молочницею і ходить з ним роки. Поки аж не завагітніє. Найчастіше до нас саме вагітні приходять або коли вже є загострення. У нас просто нема тої системи профоглядів, коли раз в рік чи раз в півроку треба прийти. Через це всі наші проблеми і всі наші негаразди. Якщо планово кожен пройде огляд, будь-яке відхилення норми тих лейкоцитів лікар побачить, зреагує, призначить для відновлення флори.

Неправильно – лікуватися тим, що написано в інтернеті. Тому що кожен лікар по-іншому лікує кожного пацієнта. Може подзвонити мені в день 10 людей і сказати, що їх щось там свербить, якісь виділення, описати. Але якщо взяти мазок, в кожного з тих 10-ти людей він буде різний. Тому що у кожного організм різний і в кожного організм по-різному реагує на інфекцію.

Дуже часто бувають випадки, що є хламідіоз, обстежуються чоловік і жінка, доходить до якихось з’ясовування стосунків. У жінок взагалі дуже швидко прояви інфекції. Є інкубаційний період. У венеричних захворювань він короткий – 3, 5, 7, максимум до 14 днів. Але, як правило, після статевого акту через 1, 2, 3 день вже будуть явища дискомфорту, виділення погані, яких раніше не було. Треба одразу звернутися до лікаря. І, зазвичай, на всіх наших конференціях, які ми відвідуємо, говорять тепер не про щось одне, якусь конкретну інфекцію, а про мікст інфекцій. Вони важко діагностуються і погано лікуються. Якщо банальний баквагіноз чи кандидоз, не скажеш, що звичайна, але таки це проста інфекція, то хламідіоз, мікоплазмоз, уреаплазмоз не проходять безслідно. Перенесення цих інфекцій є найчастішою причиною трубного непліддя. Оскільки ці бактерії розмножуються висхідним шляхом, поширюються в труби і утворюють там спайки. Тоді проблема – пара приходить, ми не можемо завагітніти. Починаєш обстежувати, робити аналізи, лікуєш прохідність труб. Тоді виявляється, що була та інфекція, був період загострення. Вони чітко згадують, що боліло, був запальний процес і воно перейшло в хронічне.

Такі випадки бувають кожного дня. Тому що у нас люди займаються самолікуванням. Вони все називають чарівним словом “молочниця”, йдуть в аптеку, а реклама… Навіть мій син каже: «Мамо, там така реклама класна йде “Пімафуцин”, щоб та козочка не поверталася». Тобто щоб та молочниця не поверталась. Це неправильно, не має бути реклами лікарських засобів по телевізору. Люди думають, що це дійсно та сама молочниця, але молочниця молочниці – різниця. Не буває такого, щоб у двох окремо взятих пацієнтів був однаковий мазок. Кожен організм має свою флору, яка населила його з моменту народження. Потім в житті ми набуваємо мільйони бактерій, мільйони грибків і всього решту, але вважати бактерії чи палички, які на нас живуть, патогенними чи непатогенними – це вже потрібно чітко встановити діагноз. Неможливо сказати, що тут точно щось є, а тут – нема. Я коли дивлюся, завжди клінічно в карточці описую, які ті виділення. Таке рідко звичайно трапляється, але буває,  що приходить аналіз, що там наприклад переважає кокова флора над грибковою. А я собі думала по тому, як пацієнтка описує свої скарги, що це більше кандидоз. Бо у всіх однаково пече, свербить, чухається і дискомфорт. Але ми страждаємо через оцю шалену пропаганду ліків по телевізору.

Друге – необізнаність населення. Я за останні 2 місяці певно 10 лекцій прочитала в медичному університеті, також для мам і для різних верств населення і організацій, хто запрошує. І всі запитують одне і те ж – які ж ті мають бути нормальні виділення. Їх не має бути. Вони мають бути слизові, прозорі і без запаху. Змінюються при різних обставинах. Хоча хто хоче знати про свій стан та виділення, шукають в Інтернеті, молодь особливо, але дуже в нас та культура страждає. До речі, у старших жінок, в зрілому віці, не буває таких казусів, тільки після антибіотиків. Якщо жінка пройшла серйозний курс лікування, може бути загострення грибкової інфекції. І це нормально. Бо антибіотик дали, він вбив все живе і виріс грибок – він має на чому рости, бо нема нормальної мікрофлори.

Дуже багато молодих пацієнтів. Ми лікуємо жінок, починаючи з репродуктивного віку. Якщо жінка починає жити статевим життям, вік 14 років і 15, і 16, і 17. Все індивідуально – це ще окрема тема. Але лікуємо з початком статевого життя. До речі, коли вагітним заповняємо карточки, у нас є така графа: початок статевого життя.  Заповняють – 16,15, 14 і ось дуже прикро, коли перший раз в гінеколога в 20 років.

– Ви говорите переважно про жінок, не про чоловіків.

– Я про всіх говорю. І про хлопців. Теж необізнані. Те, що вони надивилися в Інтернеті, в Ютубі всяких роликів, ще не означає, що вони щось знають. Як правило, в кіно зовсім не так, як є в житті.

Не можу сказати, хто більше хворіє – чоловіки чи жінки. Це треба статистику венерологів. Якщо хвора жінка, значить, хворий і чоловік. Венеричні хвороби, щоб всі зрозуміли, не передаються повітряно-крапельним шляхом в сауні. Вони передаються тільки статевим шляхом.

Кандидоз, баквагіноз, ці прості, неспецифічні можуть виникати внаслідок змін в організмі, тобто вторинних захворювань – антибіотики, відсутність флори тощо.

Венеричні – тільки статевим шляхом. І десь розказати злому чоловікові, який до нас прийшов і каже, що в жінки хламідіоз, а він здоровий і його нічого не турбує – це практично неможливо довести, але ми мусимо себе захищати, бо такий настав світ. Тобто є чітко тільки один шлях. І при народжені дитини, через слизові оболонки. Якщо в мами є гострий хламідіоз чи венеричне захворювання, воно передається. Дитинка проходить через статеві шляхи й інфікується. На це ніхто не звертає уваги, так само як на торчінфекції. Нащо ви нам, вагітним, даєте ті торчінфекції? А я кажу: дівчата, якби ви прийшли до нас до вагітності і їх здали і я знаю, що все добре і я не буду переживати, що не буде інфікування плоду, не здавайте взагалі нічого, пишете відмову. Але мені то на душі не добре, я мушу знати, що все добре. Я краще знаю, що все добре і спокійно сплю.

Багато вагітних, велика відповідальність. Я думаю, що це все на рівні наших чиновників, все це вирішується. Просто ніхто не хоче тим займатися. Освітня робота – це робота лікаря дільничого, особисто інформацію доносити до кожного пацієнта.

– А які є рідкісні хвороби?

– Це – гонорея, сифіліс. Ми у кожної вагітної, яка стає на облік, беремо скринінгове дослідження, аналіз на ВІЛ за згодою та сифіліс і обов’язково беремо мазок на гонорею. Плюс на хламідії. Пропустити це неможливо, якщо воно є. Але вони зустрічаються дуже рідко. ВІЛ зустрічається, але це інформація закрита. Сифіліс і гонорея зустрічаються, але дуже рідко і, як правило, люди звертаються анонімно.

– Можна сказати, що багато тернополян необізнані?

– Не всі необізнані. Є верстви населення, які обізнані, студенти, які ходять на наші лекції – з різних університетів. Як правило, необізнані ті, які ніде не вчаться або не мають доступу до інформації. Теоретично обізнані майже всі. Відсоток якийсь є, але переважна більшість молоді обізнана. Але толком прочитати, робити і знати – це не одне те саме.

– Що про це свідчить, тернополяни дуже темпераментні?

– Взагалі я пропагую здоровий спосіб життя, сім’ю, стосунки в сім’ї і правильність вибору. Кожен має право вибору. Але часта зміна статевих партнерів призводить, як правило, до захворюваності. Тому що ніхто не бере довідки, як лягає в ліжко. Ніхто ж не питає. А потім треба лікуватися. Ми, лікарі, повинні пропагувати правильні стосунки, сім’ю. Є люди, які цього дотримуються, які сімейні, а є такі, які пробують в житті все.

Я працюю на дільниці 10 років. Якщо взяти статистику одружень і розлучень, то є такі сім’ї, які живуть довго і щасливо, діток народжують. Я ними дуже тішуся. А є такі жінки, які приходять і кожного року інший партнер. Воно все нашаровується і погано для здоров’я. Звичайно, кожен хоче знайти одного-єдиного, на це потрібен час і дуже свідомий вибір, тому що від того залежить здоров’я.

Наталія ЛАЗУКА

Вибір читачів за тиждень

Відео