Архикатедра у Тернополі: навіть короновану ікону не варто цілувати (фото)

DSCN4422

Із надвечір’я  10 лютого в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі перебуває ікона Зарваницької Матері Божої, яку в жовтні  2017 року коронував Папа Римський Франциск у Ватикані.

Доступ до ікони в храмі облаштували справа від розп’яття, що при вході. На початку черги можна придбати образок зі зображенням ікони, короткий молитовник й освячену олійку.

За словами синкела у справах духовенства і парафій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Павла Репели, ікона, що зараз пербуває в храмі, є копією давнішої Зарваницької святині. Її у 1921 році з благословення митрополита Андрея Шептицького створив художник Петро Холодний. Поки УГКЦ була в підпіллі, і оригінал, і копію переховували місцеві жителі.

Отець Павло також порадив у черзі до ікони не відволікатися на розмови й приземлені думки, натомість – зосередитися на молитві, на тому, з яким проханням звернутися до Бога за її посередництвом. Він наголосив, що чудотворна ікона не є чимсь магічним, щоб отримати зцілення чи вирішення проблеми, лише торкнувшись чи поцілувавши її.  До слова, цілувати ікону священик взагалі не рекомендує.  За християнською традицією, достатньо прикласти чоло й руки. Святий Дух не сходить через уста, Він сходить через голову, пояснив отець Павло, навівши приклади Таїнств Хрещення, Миропомазання та Оливопомазання. Відвідавши Чудотворну ікону, не варто поспішати вийти з храму, а бодай кілька хвилин порозважати над своїми внутрішніми потребами й духовним життям.

прибуття ікони
прибуття ікони

Нагадаємо, що коронована ікона Зарваницької Матері Божої перебуватиме в Архикатедрі до 17 лютого. Упродовж наступного тижня, на який припадають свята Трьох Святих 12 лютого й Стрітення 15 лютого, щодня о 16 годині  відбуватиметься молебень до Пресвятої Богородиці.

У прес-службі ахиєпархії повідомили, що після Тернополя ікона перебуватиме у парафіяльних храмах міст і сіл області аж до 5 квітня, коли її повернуть у Зарваницький  собор Матері Божої:

17.02.-24.02 – Церква св. мч. Бориса і Гліба смт. Велика Березовиця.

24.02.-03.03 – Церква Святої Трійці м. Бережани.

03.03.-07.03 – Церква Вознесіння Господнього смт. Козлів.

07.03.-10.03 – Прокатедральний Собор Переображення ГНІХ м. Зборів.

10.03.-14.03 – Церква Зіслання Святого Духа м. Теребовля.

14.03.-17.03 – Церква Покрови Пресвятої Богородиці смт. Залізці.

17.03.-24.03 – Церква Христового Воскресіння м. Збараж.

24.03.-31.03 – Церква святої преподобної Параскеви с. Ігровиця Тернопільського району.

31.03.-05.04 – Церква святого пророка Іллі с. Петриків Тернопільський район.

Фото автора та прес-служби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео