Орест Сарматський

Мешканці п’яти районів Тернопільщини ще не знають про можливу загрозу

kkkk_4E2u

В області розпочалася підготовка до пропуску льодоходу, повені та паводків на річках.

На Тернопільщині нараховується 1401 річка загальною довжиною 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного плеса 3578 га, об’ємом води 79,28 млн.м3, 886 ставків загальною площею водного плеса 5627 га та об’ємом води 58,83 млн. м3. Усі водні об’єкти у період льодоходу, повені та паводків є потенційно-небезпечними, повідомляє Управління водних ресурсів в області.

І ще кілька цифр: із 912 водних об’єктів розташованих на території області 515 водних об’єктів перебувають поза межами правових орендних відносин, за них не сплачується орендна плата і вони становлять потенційну загрозу населеним пунктам і сільськогосподарським угіддям. Найбільше таких об’єктів в Борщівському – 57, Бучацькому – 90. Гусятинському – 40, Козівському – 33, Монастириському – 32, Чортківському – 34, районах.

Облводресурсів при погодженні матеріалів оренди водних об’єктів надає технічні умови, що зменшує ризик виникнення надзвичайних ситуацій.

obstezenya_07
obstezenya_07

Тернопільському облводресурсів виданий відповідний наказ, яким затверджено склад аналітично-диспетчерського центру обласного управління водних ресурсів та План дій щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році.

Також внесені зміни до персонального складу диспетчерських служб міжрайонних управлінь водного господарства. Органами водного господарства спільно з місцевими органами влади проведено обстеження гідротехнічних споруд і встановлено, які споруди перебувають в аварійному стані. В основному це стосується Борщівського, Гусятинського та Чортківського районів.

Уточнено Порядок взаємодії облводресурсів з органами управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У міжрайонних управліннях водного господарства підготовлені до роботи аварійні бригади (46 чол.) які укомплектовані необхідними механізмами і автотранспортом (22 од.)

Окрім цього, як йдеться в повідомленні, створений необхідний аварійний запас будівельних та сипучих матеріалів, мішків, захисного одягу, шанцевого інструменту, пально-мастильних матеріалів. Постійно діє система спостереження за станом водогосподарської обстановки в області. У місцях можливих повеней: у Бережанському, Борщівському, Заліщицькому, Бучацькому, Монастириському районах області, облводресурсів бере участь у роботі відповідних штабів по пропуску льодоходу, повені та паводків. Фахівці постійно контролюють режим роботи водосховищ, водогосподарських систем.

Фото - Тернопільводгосп

Вибір читачів за тиждень

Відео