Між афганцями й учасниками АТО нерозумно вбивають клин (фото)

DSCN4436

Напередодні 29-ї річниці виведення військ з Афганістану у сесійній залі міської ради відбулася зустріч представників Тернопільської міської організації Спілки ветеранів Афганістану з керівництвом міста.

Розпочали її хвилиною мовчання, аби вшанувати побратимів, які не дожили до цього дня.

Після короткої вітальної промови міський голова запросив до обговорення проблем, що допікають афганцям.

З’ясувалося, що міські перевізники, медичні й аптечні працівники дуже часто плутаються у визначеннях «Учасник бойових дій», «Учасник АТО» й «Інвалід війни», тож афганці змушені доводити своє право на ті чи інші пільги.

Яскравий приклад навів В’ячеслав Кравчук, який свого часу виконував так званий інтернаціональний обов’язок, а кілька останніх років захищає батьківщину на Сході. Аби пройти МРТ, чоловік пред’явив «афганське» посвідчення інваліда війни. Реєстраторка звірилася з інструкціями й повідомила, що пільгова вартість (а це майже вдвічі дешевше, ніж повна) обстеження на нього  не поширюється. «Невже я повинен носити зі собою стоси паперів і підтверджень, щоб користуватися пільгами, які мені гарантувала держава?» - справедливо обурився військовий.

DSCN4439
DSCN4439

Аналогічні ситуації трапляються з афганцями і в громадському транспорті, де водії відмовляються перевозити їх безкоштовно, і в аптеках, де для учасників АТО діє 15-відсоткова, а для інвалідів війни – 5-відсоткова знижка. Про це, зокрема, розповів Богдан Литвин.

«Мені страшенно болить, що відбувається такий поділ, - каже Софія Погоріла, чоловік якої, майор Ігор Погорілий, загинув в Афганістані. – Так, наші хлопці й чоловіки тоді воювали не за Україну, такий був час, вибору вони не мали. Але хіба їхні рани менше болять, хіба горе батьків, дружин і дітей, яким привозять рідну  людину в труні, чимось різниться?..»

DSCN4443
DSCN4443

Загальновідомо, що колишні воїни-інтернаціоналісти без вагань стають на захист України, були активними учасниками й Помаранчевої, й Революції Гідності. Ті з них, кому дозволяє стан здоров’я, із перших днів беруть участь в АТО, тренують молодих бійців, вони – серед найактивніших волонтерів, що одними з перших відгукуються на потреби теперішніх захисників Вітчизни. Між тим, Кабінет Міністрів систематично й без попереджень скасовує або зменшує розміри пільг, якими раніше користувалися. Скажімо, оплату стаціонарних телефонів перекладено на місцеві бюджети, постійно зменшуються пільгові норми комунальних послуг тощо.  Найприкріше, що робиться це нишком. Пільговик розраховує на певну кількість «кубів», а при оплаті з’ясовується, що перебрав ліміт, бо його вже змінено.

На житло або покращення житлових умов, як колись обіцялося, афганці уже й не розраховують. «Із 1992 року стою на черзі», - скрушно зітхнула медик Жанна Владішевська.

Наприкінці зустрічі  голова міської організації Спілки ветеранів Афганістану Роман Храпцьо звернувся до Сергія Надала із проханням виділити кошти на реставрацію пам’ятника загиблим побратимам, який на проспекті Злуки встановили ще в1994 році. Наступного року воїни-афганці святкуватимуть 30-ту річницю виведення військ з Афганістану, тож хочуть підготуватися до урочистостей заздалегідь.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео