Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: ваш ідентифікаційний номер можуть перевірити

Identifikatsiyniy-nomer

Ваш ідентифікаційний номер, або «код», як звикли його називати українці, можуть перевірити на достовірність - за запитом будь-якого державного органу.

Про це тернополян попередили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Нагадуємо, за ст. 63 і 70 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) і п. 3 розд. IV Положення про реєстрацію фізосіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 р. за №822 (далі – Положення), центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, формує і веде Державний реєстр фізичних осіб-платників податків (далі – Державний реєстр).

- Формування реєстраційного номера облікової картки платника податків здійснюють у ДФС на підставі відомостей, поданих фізичною особою в Обліковій картці фізичної особи-платника податків за формою №1ДР (далі – Облікова картка), - пояснюють у податковій. – Тож у ДФС присвоюють Обліковій картці реєстраційний номер облікової картки платника податків, що є порядковим номером реєстрації облікової картки у Державному реєстрі.

Підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію фізосіб у Державному реєстрі (Картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків із Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України.

- Такий документ із даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізична особа самостійно на власний розсуд пред’являє, надає його копію або повідомляє на вимогу державних органів, установ і організацій, - додають у податковій.

Державні органи, установи та організації можуть здійснювати перевірку достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків у випадках, передбачених законом. Для цього їм потрібно подати запит до ДФС у встановленому порядку.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео