Орест Сарматський

Новий проект у Тернополі увічнить знаменитих гімназистів

анатолій крижанівський

У Тернопільській Українській гімназії імені Івана Франка започатковують цікавий проект.

Як вже повідомляв ТЕРЕН, відбулося спільне засідання Фундації імені Олександра Смакули і Наукового Товариства ім.Т.ШевченкаУ рамках засідання, яке вів громадсько-політичний діяч, один із ініціаторів та засновників згаданої Фундації, науковець Василь Липовецький йшлося і про відомих на весь світ гімназистів, які у різні роки навчалися у Тернопільській Українській гімназії.

Серед них – Патріарх Йосиф Сліпий, письменник Володимир Гжицький, Петро Тимочко, актори і режисери Мар’ян Крушельницький та Лесь Курбас, фізик Олександр Смакула, біохімік Степан Гжицький, громадські та політичні діячі Катерина Зарицька, Василь Мудрий, Михайло Сорока, Ярослав Стецько та багато інших видатних українців.

І ось, як повідомив, звертаючись до присутніх, директор Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка Анатолій Крижанівський, виник досить цікавий задум.

- Ця ідея виникла десь два роки тому, - сказав пан Анатолій. - Йдеться про увічнення знаменитих постатей, що навчалися у різні роки у нашій гімназії. У чому суть такої ідеї? От, є фасад гімназії. І в тих проміжках, що між вікнами, там , на фасаді, задумано встановити 12 скульптурних портретів визначних гімназистів. Зараз не кажу конкретно, хто це буде. Поки що створена робоча група, яка розглядатиме чи пропонуватиме кандидатури. Розумію, це буде важко зробити, адже таких особистостей, колишніх гімназистів багато і непросто визначити серед них 12 осіб, скульптури яких думаємо встановити на фасаді. Серйозним натхненником цієї ідеї є професор Василь Шендеровський, який десятиліттями займається відновленням імен українців, чиї імена відомі у світі, але маловідомі в Україні. Для мене, як директора цього навчального закладу, головне зараз зробити проект, який згодом треба буде подати на затвердження у міську раду. Хотілося б, щоб цей задум став частиною нашого історичного, культурного надбання як гімназії, так і Тернополя, щоб це стало частиною туристично-пізнавального маршруту у місті, щоб сюди, до гімназії, як культурного явища, приходили тернополяни, гості, - резюмував директор Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка Анатолій Крижанівський.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео