Олег Снітовський

Тернополяни активно оформляють нові документи в умовах прозорості самого процесу (фото)

заставка01

За новим паспортом у Тернополі: без ажіотажу і нервозності.

Скажу відверто, коли йшов в Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області готувати цю публікацію, то думав, що побачу довжелезні черги, почую нарікання знервованих мешканців міста на певні перешкоди чи повільність в оформленні паспортів для виїзду за кордон.

І ось, я вже у приміщенні будівлі, що на бульварі Тараса Шевченка, 10. Через хвилину до мене, як і домовлялися, виходить головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації УДМС України в області Ірина Бойко.

k04
k04

Ідемо коридорами установи. Назустріч нам трапляється кілька людей. Деякі із них тримають в руках і розглядають щойно отримані паспорти, інші стиха перемовляючись, йдуть повз нас на вихід.

k02
k02

На стінах – інформаційні матеріали про те, що треба знати, аби оформити паспорт для виїзду за кордон, поради фахівців, зрозумілі графічні зображення на «паспортну тему».

k05
k05

В окремій кімнаті сидить кілька відвідувачів, за окремими столами - фахівці міграційної служби, які, власне, обслуговують тих, хто хоче отримати закордонний паспорт. Атмосфера цілком спокійна, ділова, без жодних ознак нервозності.

k09
k09

- Намагаємось працювати так, щоб зняти напруження як в наших працівників, так і в тих, хто хоче отримати паспорт громадянина України, - коментує перший заступник начальника УДМС України в Тернопільській області Іван Чубатий.

– Скажу, що усі паспорти України для виїзду за кодон, які зараз оформляємо, є біометричними, тобто, вони містять вмонтований електронний носій, на який записані біометричні дані, параметри особи, у тому числі й відбитки пальців.

- Це стосується і дітей?

- Сканування відбитків дитячих пальців здійснюється із 12 років за дозволом батьків чи законних представників дитини. А паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється дітям від народження терміном на 4 роки, громадянам віком від 16 років – строком на 10 років.

- Іване Богдановичу, а оформити паспорт для виїзду за кордон можна не лише тут, в Управлінні Державної міграційної служби України в Тернопільській області?

- Це так, подібну процедуру можна пройти у кожному районному секторі міграційної служби, у Тернопільському міському відділі УДМС. Для отримання цієї послуги громадяни можуть звертатися у будь-який підрозділ міграційної служби, незалежно від місця реєстрації. До речі, на Тернопільщині у 2017 році майже вдвічі збільшилась кількість підрозділів міграційної служби, в яких громадяни можуть оформити паспорт для виїзду за кордон.   

- Але, не зважаючи на це, процес отримання паспорта не є швидким?

- На жаль, так, наплив бажаючих мати новий паспорт досить великий. Наприклад, за перший місяць цього року паспорт громадянина України для виїзду за кордон на Тернопільщині отримали 15 тисяч осіб.

- А торік, на цей час, якою була ситуація?

- Скажу, що у січні 2017 року було оформлено трохи більше п’яти з половиною тисяч паспортів, а загалом, за минулий рік – 115 тисяч.

Пік звернень за закордонними паспортами минулого року припав на липень. Тоді підрозділи міграційної служби оформили трохи більше 13 тисяч документів. До речі, при цьому, у нас зберігається 4.5 тисяч виготовлених закордонних паспортів, за якими ніхто не звертається.

- А чим це пояснити?

- Ну, можливо, такі люди ще мають попередні, дійсні паспорти, якими і користуються чи тривалий час перебувають за кордоном.

- Кілька слів про електронну чергу, яка її ефективність?

- Наші працівники працюють із досить великим навантаженням. У

середньому на одну послугу фахівці витрачають 20-25 хвилин. За цей час вони звіряють персональні дані особи, знімають

відбитки пальців, оформляють усі необхідні документи.

І щоб пришвидшити цю процедуру, із лютого минулого року на Тернопільщині почала працювати система електронної черги для попереднього запису на оформлення ІД – картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

- Така черга діє не тільки в Тернополі?

- До сервісу підключені обласне управління ДМС, Тернопільський міський відділ, всі районні підрозділи.

- Скажіть, будь ласка, які ж необхідно мати документи для оформлення закордонних паспортів?

- Це, передусім, паспорт громадянина України / для осіб, які досягли 14-річного віку/ чи свідоцтво про народження / у випадку оформлення паспорта особі, що не досягла 14-річного віку / . Друге, що потрібно мати, це документи, які підтверджують сплату адміністративного збору або оригінал документа про звільнення від цього. Далі. У випадку оформлення паспорта особі, що не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано дві кольорові фотокартки розміром 3,5 на 4,5 см та одна фотокартка розміром 10 на 15 см для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування. Також потрібен документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків /ідентифікаційний код/ у разі його наявності.

- Ще прошу нагадати нашим читачам про суми, які потрібно оплатити для отримання закордонного паспорту.

- Адміністративний збір за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм становить 557 грн 32 коп. Це коли він вироблятиметься упродовж 20 робочих днів. А якщо ця процедура буде скорочена і триватиме упродовж семи робочих днів, то тоді доведеться заплатити 810 грн 32 коп. Вартість «дитячого» закордонного паспорта така ж, як і для дорослих.

- Дякую Вам, Іване Богдановичу, за роз’яснення і бажаю, щоб очолюваний Вами підрозділ успішно справлявся із швидким оформленням тих документів, на які чекають тисячі наших земляків.

- Спасибі й Вам, пане Олеже, за розмову і, сподіваюсь, що у випадку необхідності, читачі ТЕРЕНу одні з перших дізнаватимуться про новації у міграційній службі, які допоможуть полегшити надання низки послуг жителям Тернопільщини.

k08
k08

k07
k07

k06
k06

k05
k05

k03
k03

k01
k01

Фото – автора

Вибір читачів за тиждень

Відео