Cкільки коштує скупатися у найбільшому в Україні підземному озері на Борщівщині

Screenshot_3

Не так давно мережу облетіла новина: спелеолог з Луцька Ігор Троцюк відкрив найбільше підземне озеро в Україні. Як розповів сам дослідник, спершу не приймав побачене за щось значуще. Мовляв, ліз вузькими ходами підземного царства печери Оптимістичної і побачив «калюжу». Лише пізніше виявилося, що «калюжа», яку пан Троцюк назвав Мікроном, – насправді масштабна підземна водойма, пише zvistka.net.ua.

Cпелеодайвери з’ясували, що площа озера становить 500 квадратних метрів, а глибина – 6-7 метрів. І його можна побачити на власні очі!

Втім, дорога до озера доволі довга – під землею треба пробиратися чотири години. Тож випробування підійде для сильних і витривалих людей з навичками відчайдушних подорожей. Самі спелеологи занесли похід до Мікрона у клас екстремальних екскурсій. Чесно попереджують: лише повзти до водойми години зо дві, тож без фізичної підготовки буде кепсько. Тих, кого складнощі не лякають, готові провести до озера, взявши 3500 грн з групи (від одного до семи людей). Ще один варіант – дочекатися оголошення екскурсії і долучитися до групи за орієнтовною ціною у 500 грн. Щоправда, поки що в походи до Мікрона не запрошують. Плавати в озері довго не вийде. Хоча вода в озері чиста, її температура – близько семи градусів.

Куди ще

Важкодоступність озера – не привід відмовляти собі у знайомстві з підземним світом Борщівщини. Адже цікавих відкриттів у спелеологів Оптимістичної вистачає – за останні роки дослідники знайшли близько 10 озер і планують продовжити роботу.

Туристів приваблює статус найдовшої гіпсової печери у світі, галереї і зали дивовижних кристалів, гігантські фігури, створені природою, унікальний Музей скульптур. Пропонують тури різного рівня складності.

Наприклад, похід у підземний табір спелеологів займе кілька годин, а долати відстань можна в повний ріст – не нагинаючись і не наражаючись на небезпеку. Любителям подорожувати і долати складнощі самотужки доведеться на час забути про звички. Без домовленостей зі спелеологами у печеру не пускають.

Втім, відвідати Оптимістичну можна і безкоштовно. Для цього треба записатися у експедицію спелеоклубу і бути готовим добряче попрацювати.

Як дістатися

Автобусом із Чернівців, Тернополя, Кам’янця-Подільського до Борщева. Дорога займе до двох годин. Далі – 12 км до Королівки маршруткою.

Де жити

Спелеологи пропонують зупинитися у хостелі, заплативши 60 грн за людину. Щоправда, душу тут зовсім немає, а ночувати можна у загальних кімнатах, на підлозі, у спальному мішку. Його можна або привезти з собою, або взяти напрокат. До речі, каску, ліхтар, комбінезон і чоботи теж нададуть за помірну плату. Не призвичаєні до подібних умов мандрівники зупиняються у Борщеві – тут за 250 грн на добу можна зняти двомісний номер з вигодами.

Ірина СТЕЦІВ

Вибір читачів за тиждень

Відео