Орест Сарматський

Давні гроші з Тернопільщини теж «відзначили» 100-річчя української гривні

na-rivnenshchini-svyatkuyut-100richchya-narodzhenn20180301_6243

У музеї нумізматики Державного історико-культурного заповідника Острога відзначили 100-річччя української гривні.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав рівненський художник-реставратор Микола Бендюк:

-Сьогодні святкуємо 100 років з дня народження української гривні. Свято влаштували в Острозькому музеї нумізматики. Відкрили й оновлену експозицію. На відкритті Олександр Литвинчук представив свою колекцію оригінальних срібних гривен києво-руської доби. 

Нагадаємо, що назва «гривня» походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, який носили на шиї, тобто, на «загривку». Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю.

Випуск гривневих банкнот розпочався завдяки прийняттю Українською Центральною Радою Закону «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів» від 1 березня 1918, і 6 квітня перші гривневі банкноти з'явилися в обігу.

Випуск гривень продовжили за гетьманату на чолі з Павлом Скоропадським, згодом припинили і знову відновили з приходом до влади Директорії.

Музей нумізматики в Острозі — постійно діюча нумізматична виставка Державного історико-культурного заповідника міста Острога.

Фонд музею нараховує понад 11 тисяч одиниць зберігання. До збірки належать монети, грошові сурогати, нагороди, бони, цінні папери, шати до ікон.

Особливий інтерес в експозиції музею представляє колекція українських грошових знаків 20 століття. Серед найцікавіших експонатів - підбірка паперових грошей українських міст - Одеси, Житомира, Кременця, Острога, загальнодержавні гроші та цінні папери періоду національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

У той час на Волині свої гроші друкували Кременець, (розмінні білети вартістю 1, 2, 5 карбованців), Дубно (чеки вартістю 10 карбованців), Луцьк (розмінні знаки — 20 гривень).

Музей, де серед інших нумізматичних експонатів є і гроші, надрукован і в Кременці, також володіє повною колекцією, однією з двох в Україні, пам'ятних та ювілейних монет Національного банку України.

Вибір читачів за тиждень

Відео