Чому наші прадіди не дарували зірваних квітів?

квіти

Ще кілька днів тому парубки та чоловіки «зі шкіри лізли», аби на День святого Валентина принести своїй «половинці» хоч маленький букетик квітів. Ще не встигли зів’яти ці дарунки, а вже на носі 8 березня. І знову шелестітимуть купюри, поповзуть угору ціни на квіти. Що поробиш – традиція, любов…

Хоча, варто зауважити, що в багатьох країнах світу ні на День святого Валентина, ні тим паче на 8 березня квітів не дарують. Обходяться солодощами, листівками-валентинками, іншими подарунками. А в Німеччині, наприклад, святого Валентина вважають покровителем не закоханих, а душевнохворих. Але це так, між іншим, бо почали про квіти. Жінки їх обожнюють і знаходять будь-які приводи, аби отримувати ці ніжні та пахучі подарунки: свято Першого дзвоника, День учителя, іменини, день народження тощо. Але так було не завжди, пише svoboda.te.ua.

У давнину в Галичині зірваних квітів ніколи не дарували. Ця традиція вкоренилася з приходом більшовиків. Наші предки знали про те, що зірвана квітка намагається вижити, а залишаючись без коренів (живлення) починає активно забирати життєву енергію з оточуючого середовища. А сам процес дарування квітів пов’язаний з чорномагічними обрядами. Енергію зірвані квіти забирають в усіх: людей, тварин і навіть в інших рослин. Саме тому знахарі ніколи не сушили зірвані квіти, трави і коріння в житлах.

Відома болгарська провидиця Ванга відмовлялася приймати у своєму будинку людей, які приносили їй букет квітів. «Навіщо несеш мені у будинок смерть? – запитувала вона. Якщо все-таки хтось хотів подарувати їй квіти, міг принести їх у горщику – з коренями. Вона, як і наші предки, знала, що зірвана квітка – символ смерті. Адже її позбавили можливості жити. До речі, на Кубі зірвані квіти можна побачити лише на кладовищі. А якщо чоловік дарує жінці зірвані квіти, він вводить її в оману, забирає її життєву енергію вдячності.

Запитаєте, а як же давній і традиційний український віночок? Виготовлення вінка – це був значний магічний ритуал. Так, справді, у віночок вплітали зірвані квіти, але тоді дівчата і жінки знали, коли квіти чи рослини можна було збирати. Окрім того, вони завжди примовляннями запитували у квітів дозволу, чи можна їх зірвати. Зрештою, до вінка вплітали не лише квіти, а й листя, інші рослини.

Вибір читачів за тиждень

Відео