Орест Сарматський

Страшна хвороба безжально нищить на Тернопільщині вирощене непосильною працею

Заставка-лісn

У Тернопільській області ракова хвороба буквально з’їдає  насадження ясена

Комплексний розвиток лісового господарства обговорювали за круглим столом лісівники, науковці й представники громадських організацій.

Про це повідомляє прес-служба Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За круглим столом зібралися ті, хто працював над розробкою Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки та її виконанням.

А це - працівники апарату лісового управління на чолі з начальником Олегом Яремком, а також керівник громадської організації «Екоальянс» Олександр Філь та професор Тернопільського національного економічного університету, доктор сільськогосподарських наук Юрій Гайда. До слова, представники громадських організацій та науковці брали активну участь у розробці даної Програми, тож знають всю проблематику лісового господарства Тернопільщини зсередини. Разом із тим, напередодні запланованого круглого столу усім, хто був причетний до розробки даної Програми, було надіслано звіт з її виконання за 2017 рік, для попереднього ознайомлення, аби безпосередньо під час зустрічі всі охочі задавали запитання по суті.

IMG_4306(3091)
IMG_4306(3091)

Розпочали з найголовнішого завдання лісівників – лісорозведення. Олег Яремко поінформував присутніх, що обласне управління готується до розробки змін до Програми у даній площині. І якщо минулоріч обсяги запланованого виконано стовідсотково – створено 60,5 гектарів нових лісів, то цьогоріч лісівники планують перевиконати річне завдання (110 гектарів), передбачене Програмою та заліснити Тернопільщину на 150 гектарів. Лісовідновлення, навпаки, зменшиться, що свідчить про те, що обсяг рубок на території держлісфонду цьогоріч зменшиться за рахунок переходу з суцільного на поступове й вибіркове рубання. До слова, нові ліси, ніхто з постійних лісокористувачів, окрім державних підприємств обласного управління, не створює. Відтак лісистість Тернопільської області збільшується лише за рахунок клопіткої праці лісових господарств державного підпорядкування.

Торкнулися і проблеми заповідання територій на території держлісфонду. Незважаючи на постійні закиди екологів у бік лісівників, що вони не бажають заповідати території лісових угідь, відсоток заповідності держлісфонду Тернопілля сягає майже 26%. Враховуючи те, що два роки тому вступили в силу нові санітарні правила в лісах, на даних територіях заборонено здійснювати санітарні заходи. Відтак заповідані території держлісфонду виглядають для ока пересічного громадянина, м’яко кажучи, не надто привабливо. Часто-густо чутно звинувачення в бік лісівників, що мовляв, десь лежить повалений ліс, а лісівники на нього не зважають, а заготовляють кращий ліс, аби ще більше збагатитися. Або ж можна почути й інші звинувачення, що, мовляв, лісівники не дають забрати дану деревину мешканцям навколишніх сіл як дрова. Власне, ця проблема стоїть дуже гостро і не лише на Тернопільщині, вона є загальнодержавною. Адже, враховуючи зміни клімату, в лісах масово всихає сосна. У Тернопільській області додається ще й інша проблема – в лісах випадає ясен звичайний. Ракова хвороба буквально з’їдає дерево ясена, незважаючи на те, росте воно в монокультурах чи введено як домішок до інших лісових порід, молоде воно чи старе. Наразі на розгляді в провладних кабінетах лежать зміни до санітарних правил у лісах на території природного заповідного фонду. Доки зміни не буде погоджено, ситуація в лісах у таких зонах не поліпшиться, а ставатиме ще критичнішою.

IMG_4308
IMG_4308

Тож за круглим столом вирішили, що, враховуючи наведене вище, потрібно хоча б роз’яснити для широких верств населення дану ситуацію. Відтак буде здійснено ряд виїздів із представниками громадськості, екологами, владою та засобами масово інформації на проблемні ділянки та показати і пояснити, чим керуються лісівники, що мають право робити згідно з законодавством, а що ні на даних ділянках та чому з боку ситуація виглядає так плачевно.

На завершення поговорили про подальший розвиток лісівничого виховання підростаючого покоління, зокрема, домовилися проводити внутрішні огляди шкільних лісництв та ознайомитися ближче з їхньою роботою.

Фото - прес-служба Тернопільського ОУЛМГ

Вибір читачів за тиждень

Відео