Орест Сарматський

Експерти з Києва кажуть, що опублікована на Тернопільщині стаття розпалює національну ворожнечу

mass_media_2_13853

Київські експерти вважають, що стаття опублікована на початку лютого у Чорткові, має мету внесення розбрату між євреями та українцями.

Про це йдеться на сайті Незалежної медійної ради.

«Висловлювання в матеріалі підбурюють до дискримінації та ворожого ставлення до євреїв, негативного їх сприйняття. Саме таким чином пропонують пояснити причину всіх проблем і підтримувати інфантильне ставлення до своїх прав та обов’язків, приправивши це стереотипною ворожнечею. З огляду на це, Незалежна медійна рада вважає, що при публікації цього матеріалу було порушено заборону на використання преси для розпалювання національної ворожнечі», - йдеться, зокрема у повідомленні.

Крім цього, повідомляється, що в редакторській колонці в газеті «Чортківський вісник» її авторка експлуатує стереотипний образ єврейського народу як етносу, представники якого завжди мають справу з грошима та владою, а також використовують їх задля власної вигоди та збагачення.

Щоби посилити негативні конотації щодо євреїв, авторка зумисно використовує формулювання «жиди», яке в Україні (на відміну від Польщі, де це слово є нормативним) є принизливим для етносу і протягом тривалого часу, а надто в часи СРСР використовувалося на теренах України для зневаження представників іудейської меншини.

Окремо проводиться лінія розподілу між євреями та українцями.

На переконання членів Незалежної медійної ради, перераховані вище тези дозволяють сказати, що метою редакційної колонки було внесення розбрату між євреями та українцями, а також пошук винних у всіх проблемах народу.

Також Незалежна медійна рада вважає, що при публікації матеріалу було порушено такі стандарти професійної діяльності журналіста як достовірність подання інформації та відокремлення фактів від припущень, відображених, із-поміж іншого, у відповідних статтях Кодексу етики українського журналіста.

Крім цього, на переконання експертів, при публікації цього матеріалу було зумисно допущено порушення абзацу четвертого частини першої статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо заборони на використання преси для розпалювання національної ворожнечі, а також стандартів достовірності подання інформації та відокремлення фактів від припущень.

Вибір читачів за тиждень

Відео