Олег Снітовський

У духовному центрі на Тернопільщині нагороди отримала низка патріотів з України та Канади (фоторепортаж)

застав-орден (Copy)

У Марійському духовному центрі в Зарваниці відбулася П’ята церемонія нагородження номінантів громадською відзнакою – орденом «За спасіння життя».

Зранку Форум за участю номінантів нагороди розпочався у Тернополі вшануванням пам’яті професора Леоніда Ковальчука - видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, багаторічного ректора Тернопільського державного медичного університету.

На панахиду, яку провів біля могили академіка на Микулинецькому кладовищі Високопреосвященніший архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, прийшли рідні і близькі Леоніда Якимовича, друзі, колеги. Хвилюючі слова про батька, якому цього дня виповнилося б 71 рік, прозвучали з уст його сина, нині Першого проректора ТДМУ, доктора медичних наук, професора, члена нагорожувальної ради ордену «За спасіння життя» Олександра Ковальчука. Після покладання квітів до могили, де похований академік Леонід Ковальчук, учасники Форуму поїхали до Зарваниці.

А там, у соборі Зарваницької Божої Матері, за участю святих отців відбувся молебень до Пресвятої Богородиці.

Опісля в урочистій атмосфері розпочався Форум Кавалерів ордену «За Спасіння Життя» імені академіка Леоніда Ковальчука, священиків, капеланів, медиків, гостей з різних куточків України.

Їх усіх привітав Високопреосвященніший архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, декан Зарваницького деканату отець Володимир Топоровський, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Звернувся до присутніх і голова громадської організації «Орден за спасіння життя», отаман Тернопільського обласного козацького товариства Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво», старший військовий капелан, отець В’ячеслав Кізілов.

 - Нині ці люди, які сьогодні тут є, - це не просто десь там, так би мовити, «віднайдені» і були запрошені сюди. Ні. Кожен із них пройшов через наші серця. Кожен за вас уболівав, молився. Піднімав за вас свою руку, щоб ви нині були разом з нами. Хотілося б, щоб ми, зустрічаючись і надалі, якомога більше спілкувалися, ділилися наболілим, своїми здобутками та планами. Я вірю у кожного із вас, вірю, що Україна є і Україна буде. Сьогодні тут найкращі і в майбутньому теж  відзнаку отримають найкращі. Разом – ми сила. З нами – Бог. Нехай бояться ті, що йдуть проти Бога. Нехай нам Господь допомагає, - сказав отець В’ячеслав Кізілов.

Під час хвилюючого дійства на екрані перед присутніми відображалися окремі фрагменти подвижницького життя академіка Леоніда Ковальчука і тих, кому цього дня вручали громадську відзнаку, орден «За спасіння життя».

Його отримала родина Андрія Трусова із Чорткова, який загинув, рятуючи дитину влітку минулого року. Було відзначено і громадську організацію «Колиска життя» з Тернополя, яка надає кризову допомогу вагітним жінкам та їх чоловікам, щоб запобігти абортам. Вручено нагороду й жителю Козівського району Володимиру Скибі, який два роки тому врятував людину, котра топилася біля причалу Тернопільського ставу.

Серед цьогорічних номінантів і Сергій Куршаков, засновник Реабілітаційного центру «Допоможи собі сам» з Дніпра.

У травні 2014 року він добровольцем вступив до лав батальйону «Кривбас», очолив один із підрозділів. Був командиром, на якого рівнялися усі офіцері батальйону та поважали усі підлеглі військові. Улітку цього ж року під час бою, прикриваючи своїм тілом побратимів від гранати, отримав чисельні осколкові поранення.  Його евакуювали до лікарні ім. Мечникова у Дніпрі, де Сергію й врятували життя. А потім було лікування в ізраїльській лікарні та початок реабілітації. Зіткнувшись із проблемою відсутності реабілітації в Україні як такої, вирішив створити реабілітаційний центр, що мав би надавати допомогу, у першу чергу, бійцям АТО, котрі отримали травми або захворювання під час служби та членам їх родин. Сьогодні у створеному Центрі працює 20 фахівців. За два роки його роботи тут реабілітовано понад 1,5 тис осіб.

Під час урочистої церемонії нагороджено і родину Річарда та Ольги Гарейчуків із Торонто. Вони  – засновники Громадської Організації «Армії SOS Канада». Отримуючи відзнаку, пан Річард сказав, що так, Канада далеко, але українцям, які там мешкають, болі і радості України близькі і зрозумілі. Тому українська діаспора усіляко намагається підтримати патріотичний дух тих, хто боронить Україну. А орден «За спасіння життя» імені академіка Леоніда Ковальчука – то відзнака не тільки для родини Гарейчуків, але й для їхніх однодумців там, у Канаді.

Серед номінантів ордену  - доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри хірургії № 1 Одеського національного медичного університету Володимир Грубнік. Він – автор близько 600 наукових праць, 23 монографій, присвячених актуальним проблемам хірургії.

На початку 90-х він вперше в Україні почав використовувати лапароскопічні втручання на жовчному міхурі, жовчних протоках, печінці, селезінці, шлунку, товстої кишці. Ним розроблені відеоендоскопічні операції на щитовидної та прищитовидних залозах. Вперше в Україні він впровадив відеоендоскопічні пластичні операції. Щорічно професор Грубнік виконує понад 1200-1500 оперативних втручань підвищеної складності, консультує понад 5000 пацієнтів.

- Я сміливо можу назвати академіка Леоніда Ковальчука батьком хірургів Західної України. Це Людина з великої літери, великий хірург і геніальний  організатор та дивовижний вчитель. Як свого часу сказав Цицерон, життя може бути коротким, але слава має бути вічною. І це стосується Леоніда Якимовича Ковальчука, медика-новатора, педагога, науковця, його справді подвижницького життя заради України, здоров’я і благополуччя тисяч українців, - сказав, отримуючи орден, професор Володимир Грубнік.

Народну відзнаку отримали і представники ASAP Rescue (АСАП РЕСКЮ) — громадської організації, що займається проведенням рятувальних операцій та участі в них під час катастроф, катаклізмів та небезпечних для людей ситуацій. В організації працює більше 200 волонтерів. Її засновник та керівник ГО «ASAP RESCUE» і благодійного фонду «АСАП ЕМС ХОТТАБИЧ» Ілля Лисенко, «Хоттабич». Начальник Штабу тактичної медичної евакуації в зоні АТО — Дмитро Козярський, «Дуглас». Організацію задіяно для евакуації та медичної допомоги постраждалим в АТО, а також для інших гуманітарних завдань в ході проведення військових дій на Сході України.

Також нагороду у Зарваниці вручено представникам українського волонтерського медичного батальйону «Госпітальєри», що бере участь в російсько-українській війні на Донбасі з 2014 року. Волонтери  з цього батальйону займаються наданням першої медичної, домедичної допомоги та евакуацією поранених українських воїнів у найгарячіших ділянок фронту. За час діяльності батальйону у період російсько-української війни, врятовано майже 3 тисячі українських бійців.

На завершення Форуму, який супроводжувався концертною програмою, кожному його учаснику було презентовано новий «Календарець українця-націоналіста – 2018». На його сторінках – молитви, важливі події в історії України, цікаві розповіді, інформація про цьогорічних номінантів ордену «За спасіння життя», Статут громадської організації  «Орден за спасіння життя», та  Положення про орден «За спасіння життя», опис цієї громадської відзнаки, якої вже удостоїлись понад тридцять українських патріотів.

01 (Copy)
01 (Copy)

02 (Copy)
02 (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

06 (Copy)
06 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

10 (Copy)
10 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

13 (Copy)
13 (Copy)

14 (Copy)
14 (Copy)

15 (Copy)
15 (Copy)

Довідка ТЕРЕНу.

Орден «За спасіння життя» імені академіка Леоніда Ковальчука — громадська відзнака, якою нагороджуються медичні працівники, працівники державної служби України з надзвичайних ситуацій, та  інші  особи (група осіб)  за мужність і героїзм,  виявлені при  рятуванні  життя людей, під час виконання службового або громадянського обов'язку в умовах, пов'язаних з ризиком для власного здоров’я, а також за систематичну працю і наукові відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я Української нації. Нагорода започаткована в 2016 році.

Відзнаку вручають двічі на рік — 15 березня та 1 жовтня — у дні вшанування пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, професора, ректора Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Леоніда Ковальчука.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео