Орест Сарматський

Про що мріють та чого хочуть тернополяни (інфографіка)

застав-опит

Українці задумуються про необхідність диктатури, ностальгують за СРСР, усе більше хочуть до НАТО і гостро відчувають нестабільність. При цьому називають зовсім різні проблеми найважливішими для країни і особисто для себе. Так, на думку населення, для країні найгостріше стоїть питання війни, хабарництва, корупції при владі й безробіття, пише «Українська правда».

Натомість персонально для кожного найголовнішим є низький рівень зарплат та пенсій, інфляція і підвищення тарифів на комунальні послуги. Війна ж особисто зачіпає лише одного з п’яти українців.

«Українська правда» розповідає, про що ще свідчать результати національного опитування.

Не хочуть війни

74% населення бажає, щоб Донбас так чи інакше залишався у складі України, і лише 8% хотіли б відділення окупованих територій.

Найменше хочуть втрачати окупований Донбас жителі Кропивниччини, Сумщини і Луганщини. Натомість найрадикальніші настрої на Закарпатті, 14% населення якого бачить саме таке розв’язання конфлікту. 30% мешканців Тернопільщини виступають за продовження військових дій до повного відновлення української влади.

Більша частина населення країни - за мирне вирішення конфлікту.

Воювати бачить потребу лише кожен п’ятий українець. Найбільше прихильників такого розвитку подій на Західній Україні, але чим ближче область до зони АТО, тим менше залишається бажаючих брати у руки зброю.

Третина жителів воліє припинити військові дії та визнати територію тимчасово окупованою, а 21% – надати їй федеративного статусу в складі України.

Причому на четвертий рік війни 18% населення України досі не визначилися з власним ставленням до майбутнього окупованих територій.

p01
p01

Не вірять у світле майбутнє і бачать своїх дітей за кордоном

Українці абсолютно в усіх областях гостро відчувають нестабільність: 92% опитаних оцінюють політичну ситуацію як критичну чи напружену.

Незважаючи на це, на їхню думку, країні потрібні не радикальні, а конструктивні шляхи виходу країни з кризи: справжня боротьба з корупцією, а не її імітація, реалізація проектів, що забезпечать матеріальну стабільність населення, видимий прогрес на Донбасі.

Разом із відчуттям напруги росте зневіра.

59% українців впевнені, що країні потрібні радикальні зміни, у той самий час лише 5% вірить, що за п’ять років їхнє життя суттєво покращиться.

Найбільшими оптимістами виявилися жителі Івано-Франківщини – там світлого майбутнього чекають 14%, у той час як в інших областях не набирається навіть 10%.

Загалом 37% українців просто не сподіваються на будь-які зміни, ще 18% думають, що стане трохи чи суттєво гірше.

За таких настроїв не дивно, що лише половина населення хоче, щоб їхні діти жили в Україні, а кожен четвертий бачить свою дитину мешканцем Європи.

p03
p03

Хочуть і жито жати, і стартапи створювати

У той час як влада анонсує Hyperloop в Україні, майже половина населення вважає, що нам потрібно стати великою аграрною державою. Парадокс у тому, що 77% українців проти вільного ринку землі, хоча в світі не залишилося демократичних країн із подібним мораторієм. До речі, 59% жителів Тернопільщини хочуть, щоб Україна була великою аграрною державою.

Інша половина країни – прихильники розвитку високотехнологічних галузей і промисловості.

Аграрний шлях частіше обирають жителі Заходу та Центру, технологічну еволюцію – Сходу і Півдня.

Подібне співвідношення лякає. На думку норвезького економіста Еріка Райнерта, жодна країна не може розбагатіти тільки за рахунок сільського господарства й експорту ресурсів, не маючи при цьому промислового сектора.

p02
p02

Планують вступити в НАТО і ЄС, але все ще чекають на «вождя»

Днями Україна отримала статус «країни-аспіранта» у НАТО, що означає визнання прагнення стати членом альянсу. При цьому за останні три роки кількість українців, що підтримують вступ до НАТО, зросла у півтора рази . Зараз це 43% – майже половина населення країни. У той же час, 71%  жителів Тернопілля виступає за вступ України у НАТО.

Регіони, які підтримують вступ до НАТО, також хочуть в ЄС. Натомість категорично проти обох варіантів переважна більшість населення Одеської, Донецької і Харківської областей.

Є також чітка кореляція між ворожістю до НАТО та ностальгією за СРСР. Третина українців досі сумує за радянським минулим. Це переважно старше покоління Сходу і Півдня, особливо Одеська та Миколаївська області.

Парадокс у тому, що поки Україна декларує курс на демократію, 28% населення країни чекає на прихід «вождя». На запитання, чи потрібна Україні диктатура з жорстким лідером на чолі держави, вони відповіли: «Так».

Опитування у форматі face-to-face провела 12-28 грудня 2017 року соціологічна група «Рейтинг». Респонденти – 30 000 громадян України віком від 18 років (1200 респондентів на область). Статистична похибка - не більше 0,6% і 2,8% на Україну й область відповідно.

Вибір читачів за тиждень

Відео