«Омолодження» по-тернопільськи: через кілька років дерева загинуть

обрубки

Уже кілька років поспіль тернополяни обурюються й жахаються з вигляду дерев, які комунальники перетворюють на стовпи без гілля. Чиновники з профільних інстанцій наполягають на тому, що від такого обрізання дерева омолоджуються й оздоровлюються. «Це неправда!» – переконана тернополянка Людмила Чеховська, яка днями, замість бідкатися, зробила реальні кроки для того, щоб припинити цей вандалізм у нашому місті.

Жінка зізнається, що намагалася знайти якомога більше інформації про всі ці «санітарні обрізки» й «омолодження», дізнатися, як їх трактує законодавство тощо. Зокрема, з’ясувала, що такі радикальні методи Україна запозичила в «братньої» Росії та Білорусі. У жодній з цивілізованих країн подібного варварства не практикують.  А що в колишніх радянських республіках жорстокі маніпуляції з деревами запровадили ще на початку 2000-х, то тамтешні фахівці мали час, аби дослідити наслідки. Так от: для більшості дерев користі від них небагато, а деяким подібне взагалі категорично протипоказано. Так клени, білі тополі, ясени, дуби, каштани, берези після обрізання крони гинуть відразу або в найближчі рік-два. Стійкіші до процедури липи, акації, верби, в’язи, пірамідальні тополі спершу справді покриваються молодими пагонами, які тягнуть всі соки зі стовбура, але через  5-10 років теж загинуть, бо через зрізи від спиляних гілок, які ніхто не обробляє спеціальними засобами, в дерево проникають шкідливі бактерії та грибки,  й воно починає гнити зісередини.

 - На жаль, запізно побачила, що від розкішних тополь, які росли на території дитсадка № 31 на вулиці Злуки, залишилися лише обрубки. Цієї зими якраз фотографувала ті дерева, тож можете порівняти фото «до» і «після», – розповідає Людмила. – Але працівники, що це зробили, ще були на місці злочину. Ні дозволу, ні погоджень, ні заключень експертних комісій пред’явити не змогли. Мали лише акт виконаних робіт, підписаний завідувачкою дитсадка. Власне, на її прохання це й зробили – фактично знищили 30 (!) дерев. За її ж словами, 40-річних! Я викликала поліцію, написала заяву про злочин. Не врахувала, що в екологічній інспекції у п’ятницю скорочений робочий день, як і у всіх держустановах – хотіла звернутися ще й туди.

до
до

після
після

Тернополянка не перебільшує. Пошкодити дерева таким чином – це дійсно кримінальний злочин. У статті 270-1 Кримінального кодексу вказано, що «умисне знищення або пошкодження об'єктів ЖКГ (тобто об’єктів благоустрою) карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян... або обмеженням волі до трьох років». А дерева, що ростуть на комунальних територіях, і є об’єктами благоустрою. Жодна приватна особа, незалежно від посади, не може розпоряджатися їхньою долею. Навіть завідувачка дитсадка.

Покарання за знущання над деревами передбачає й Кодекс про адміністративні правопорушення. Стаття 153 повідомляє: «Знищення або пошкодження зелених насаджень у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони тягнуть за собою накладення штрафу». Максимальні штрафи за цією статтею становлять 1700 гривень.

Згідно з постановою 559, пошкодженим вважають дерево, яке втратило половину крони. У Тернополі вони втрачають усю крону ще й частину стовбура!

Людмила Чеховська переконана: лише небайдужість містян, їхня активна позиція, знання законів допоможуть врятувати дерева в Тернополі від планомірного знищення. Не погодитися з нею важко.

Що варто знати. Згідно з Правилами догляду за зеленими насадженнями, розрізняють наступні процедури з деревами:

Формувальне обрізання (п. 9.1.11.1) потрібне для того, щоб сформувати красиву крону. При цьому вкорочують лише одно- та дворічні пагони, тому його дозволяють робити восени.

Санітарне обрізання ─ це видалення сухих чи пошкоджених гілок (п. 9.1.11.2.). Проводять його, коли дерево зелене, щоб відрізнити сухі гілки від живих.

Омолоджувальне обрізання доцільне лише для старих дерев, у яких почала підсихати верхівка та припинився ріст пагонів (9.1.11.3). Важлива ремарка - «лише для дерев, які добре витримують обрізання».

Фото з відкритих джерел та зі сторінки Людмили у Фейсбуку

Вибір читачів за тиждень

Відео