На Кременецькому подвір’ї зимувала холоднокровна сімейка (фотофакт)

кажани

Несподівану знахідку виявив на своєму подвір’ї кременчанин, наводячи лад перед Великоднем. Чоловік вирішив зрізати старе, трухляве дерево і ненавмисне потурбував його мешканців, які зимували у порожнині стовбура. Із липи вилетіла чимала родина кажанів. При спробі торкнутися до них тваринки пищали та всіляко намагалися відлякати непроханих гостей.

Оскільки у вихідні температура повітря значно підвищилася, рукокрилим ймовірно уже нічого не загрожувало. Взимку кажани повністю припиняють свою життєдіяльність. Температура їх тіла із 37-40 падає до 3-4 градусів, а дихання стає дуже рідкісним, до одного вдиху за п`ятнадцять хвилин, а скорочення серця не більше 8,5 раз, в той час як у активних тварин серце скорочується 420 разів. Тривалість сплячки у більшості видів 2-2,5 місяці. Але, є і такі, що сплять до 8 місяців, наприклад, нічниця. Тривалість сну залежить від параметрів температури повітря і вологості.

кажани1
кажани1

кажани2
кажани2

Цікаві факти про кажанів:

У сучасній світовій фауні відомо близько 900 видів кажанів, тобто кожний п'ятий вид ссавців.

Кажани майже не змінили свій зовнішній вигляд та інші особливості за останні кілька десятків мільйонів років.

Кажани – єдина група ссавців, здатна до довготривалого активного польоту.

Кажани – єдина група ссавців, здатна до гіпотермії: щодня у стані спокою вони входять в стан глибокого фізіологічного сну, знижуючи температуру тіла до температури середовища.

За добу кажан з'їдає комах загальною вагою до 1/2 — 2/3 своєї ваги, здобуваючи їх в польоті або полюючи на них на стовбурах дерев.

В одній печерній залі розміром в однокімнатну квартиру може зимувати кілька сотень кажанів кількох видів, в одному дуплі старого дерева може розміщатись виводкова колонія з кількох десятків кажанів.

Кажани – єдина група ссавців аборигенної фауни, що активно використовує архітектурні та різні інженерні споруди для свого притулку, і частина видів кажанів стали звичайними саме у містах.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео