Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: дитину легко виховати без допомоги «Бабая»

c6b8342b-1748-47c3-a72f-e41d92252c4f_610x375_fit

Самостійність, відповідальність, сміливість, цілеспрямованість і творчість - хто не хоче бачити ці риси у характері своїх дітей. Їхня важливість дорівнює ситості та хорошому здоров’ю. Як виховати дітей із позицією – «Можу, навіть якщо це складно», розповідає Ірина Іваненко із власного досвіду роботи нянькою в Канаді на uaua.info.

Після падіння просто запитати «Чи все в порядку?»

Якщо після падіння дитини дорослі будуть злякано зойкати, у майбутньому вона боятиметься ризикувати. Якщо на дитину будуть кричати, дитина може ще й почати згодом робити необдумані вчинки, аби злити людей. А якщо постійно не дозволяти бігати / стрибати / досліджувати, дорослою вона не матиме інтересу ні до чого нового, боятиметься нового і незнайомого, не віритиме у свої сили, ділиться Ірина.

- Я інтуїтивно відчувала, що так реагувати неправильно і спочатку просто злякано мовчала, - розповідає вона. - Одного разу, ще на початку нашої дружби, вона впала, піднялася і сама сказала (наче у відповідь) «I am OK» («Зі мною все гаразд»). Зараз я вже можу сказати, що маю нову звичку: коли вона падає, перша моя реакція — це спокійно, доброзичливо спитати «Are you OK?» («З тобою усе гаразд?»). Тут всі так реагують — я бачила і чула багато разів.

Дозволити встати самостійно

Авторка радить навчитись дозволяти дитині вставати без зайвої допомоги з боку дорослих. А далі - навчитися поважати її вибір, навіть коли важко його зрозуміти. Навчитися дипломатично вести переговори — без погроз і залякування Бабаєм, поліцейськими чи тим, що залишимо дитину саму.

«Так, це складно. Але ти можеш це зробити!»

Дитина може просити зробити щось складне. До прикладу, намалювати крейдою динозавра. Важливо дати їй зрозуміти, що вона може спробувати. І підбадьорювати її, що все вдасться. Як розповіла Ірина, її вихованка сама відповідала няні: «Але ти можеш це зробити!». Чому? Бо вона сама неодноразово чула під час власних побоювань таку фразу від дорослих.

- Розумієте, як важливо кожній дитині почути це тисячі разів у своєму дитинстві, щоб у дорослому житті, стикаючись зі справжніми проблемами і викликами, пам'ятати, що вона МОЖЕ, навіть якщо це складно! Читайте хороші книги, займайтеся саморозвитком, ніколи не припиняйте вчитися, - радить батькам Ірина. - Подорожуйте! Підтримуйте дружні стосунки із людьми з різних країн і культур. Вивчайте літературу про виховання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео