Олег Снітовський

У Києві дізналися про 7 причин, чому варто мандрувати Тернопільщиною (фото)

заставка-тур

Арт-хаб Українського національного інформаційного агентства напередодні став місцем презентації туристичного потенціалу Тернопільської області.

Представники туристичної галузі краю перед столичними  журналістами цікаво і досить широко окреслили ключові напрямки можливих мандрівок цього року і назвали, принаймні, 7 причин,через яких варто вже цього сезону відвідати Тернопілля.

За словами начальника відділу туризму Тернопільської облдержадміністрації Назара Яворського, в області нині нараховується майже 4 тис. пам’яток історії та культури, понад 160 пам’яток монументального мистецтва. Не всі туристи знають, що до переліку історичних населених місць України, увійшли три десятки населених пунктів області. А ще тут розташована третина усіх замків та замкових споруд України, природні заповідники, унікальні печери. Кожен із цих та інших об’єктів щороку приваблює тисячі туристів.

t01
t01

Замки – напевно, основна причина, через яку варто їхати на Тернопільщину вже. Адже тут розташовано більше третини всіх українських замків та фортифікаційних споруд України. Серед них найкраще зберігся палацово-замковий комплекс у Збаражі. Вражає своєю красою замкова гора Бона в Кременці. Чекають туристів замки в Бережанах, Бучачі, Золотому Потоці і Язлівці Бучацького району, Скалаті та в Токах Підволочиського району, Теребовлі, Микулинцях Теребовлянського району, Чорткові. Вже третій рік поспіль тут тривають велелюдні Свята замків.

Туристів серед архітектурних пам’яток приваблюють центральна частина середньовічних Бережан та Кременця, оригінальні ратуші у Бучачі та Чорткові, палаци в Коропці Монастириського району, Білокриниці Кременецького району, мисливський палац у селі Рай Бережанського району, унікальний палацово-парковий комплекс у Вишнівці Збаразького району.

t02
t02

Причина друга для відвідин тернопільського краю – релігійні пам’ятки.

Саме тут розташовані дві святині – Зарваницький Марійський духовний центр та Почаївська Свято-Успенська лавра, десятки дерев’яних, мурованих храмів, граціозних костелів. .

Тернопілля – край видатних історичних постатей, що мали значний вплив на розвиток не тільки України, а й світу. І це, третя причина відвідин цієї західноукраїнської області. Серед знакових постатей Тернопільщини - засновник Запорізької Січі Дмитро Байда Вишневецький, козацький ватажок Северин Наливайко, винахідник Х-променів Іван Пулюй, один з найвідоміших фізиків ХХ століття Олександр Смакула, видатний режисер Лесь Курбас, славетна співачка Соломія Крушельницька, письменники Богдан Лепкий та Улас Самчук, художники Михайло Бойчук і Яків Гніздовський, кардинал Йосиф Сліпий, класики польської та єврейської літератури Юліуш Словацький і Шмуель Йосиф Аґнон та багато-багато інших. Про них туристи більше можуть дізнатися, мандруючи місцями, що стосуються цих славетних особистостей, відомих у всьому світі.

t03
t03

Причина четверта – це унікальний природно-рекреаційний потенціал області. От, хоча б, скажімо, Дністровський каньйон, який сформувала одна з найкрасивіших річок у Європі та друга за величиною в Україні після Дніпра – Дністер. Його загальна протяжність – 1365 км. Але найкрасивіші береги цієї ріки – на Тернопіллі. Типовий вигляд у Дністровському каньйоні – круті скелясті або заліснені береги (так звані «стінки»), дика й неторкана природа, мальовничі острови. Його стіни затримують сонячне тепло, через що влітку дощів тут майже не буває, а навесні природа оживає на 2-3 тижні швидше, ніж на решті території краю.

Кременецькі гори – не такі високі, як Карпати, але не менш мальовничі. Медобори – край дивовижного Товтрового кряжу. Цей чудовий куточок Тернопільщини люди назвали Медоборами через густі ліси, сонячні луки й наповнені медом та росою трави.

Ландшафти Надзбруччя славляться не лише природою, але й потужним рекреаційним потенціалом, зокрема бальнеологічним. На Тернопіллі є практично всі види лікувальних вод типу  “Моршин”, “Нафтуся”, “Друскінінкай”, які використовуються санаторно-лікувальними закладами області.

t04
t04

Причина п’ята – печери.

Тернопілля – край, де паралельно існують два світи: наземний і підземний. Підземний – світ печер. Це одне з природних див, яким пишається Тернопілля. У світі поки що не відкрито подібних великих горизонтальних гіпсових печер із специфічною будовою. Розташовані вони на глибині від 10 до 50-60 метрів під землею. В області сьогодні їх налічується більше сотні. Але, на думку вчених у центрі Європи – на Тернопіллі у ХХІ столітті ще можливі географічні відкриття! Мільйони років трудилася природа, щоб створити під землею унікальні порожнини, що зустрічаються лише на Тернопіллі!

t05
t05

Причина шоста – самобутні звичаї та обряди, гастрономія.

Тернопільська область поєднала у собі частини трьох давніх українських етнічних земель: Галичини, Волині та Поділля.

Серед розмаїття масових народних дійств для туристів дуже цікавими є етно-фестивалі «Лемківська ватра» у Монастириському районі,

«Борщівська вишиванка» у Борщеві,«Братина» на Шумщині, патріотично-меморіальний фестиваль «Дзвони Лисоні» на Бережанщині, фольклорна «Купальська феєрія» на Гусятинщині, кулінарне свято «Галицька дефіляда» у Тернополі, фестивальний автомобільний ретро-тур «Золота підкова», музичний молодіжний фестиваль «Файне місто» та інші.

Особливе значення має Горошівський фестиваль Маланки, який є вершиною зимового туристичного сезону Тернопілля. Узагалі – це

край унікальних гастрономічних традицій. Різноманітні перші страви – «зупи», а ще – дестки автентичних страв із м’яса, пляцки, лєгуміни чекають на поціновувачів галицької кухні.

t06
t06

Причина сьома – враження.

Що в нашому житті найбільше запам’ятовується? Враження та нові емоції! Про те, де їх можна отримати розповіли голова громадської організації «Туристчина Асоціація Тернопільщини» Наталя Волощук, директор Тернопільського інформаційно-туристичного центру Тарас Ковальчук, представники туристичних організацій районів, зокрема, з Теребовлі.

Одним словом, столичні журналісти зрозуміли, що за всім цим і варто їхати на Тернопільщину, не відкладаючи мандрівку «на потім», адже фактично, туристичний сезон у цьому куточку України триває цілорічно.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео