Атмосферні деталі старовинної бібліотеки у Кременці (фото)

CAMERA

Атмосферними деталями та навіть деякою таємничістю наповнена одна із найстаріших бібліотек в Україні. Книгозбірня Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка має цікаву та древню історію. Як і сам навчальний заклад бібліотека відроджувалася тричі.

Основу бібліотеки Кременецького ліцею, заснованого у 1805 році, склала бібліотека останнього польського короля Станіслава Августа. З метою вдосконалення своєї бібліотеки, король посилав агентів у далекі довготривалі подорожі, щоб роздобути оригінали, скопіювати певні документи.

IMG_3126
IMG_3126

CAMERA
CAMERA

Тадеуш Чацький закупив у ксьондза Ю. Понятовського як головного спадкоємця польського короля за 15 000 червлених злотих бібліотеку, що складалася з 15 680 томів каталогу Альбертівні, бібліотечних шаф, а також мінералогічних колекцій, астрономічної обсерваторії. Найважливіші стародруки Чацький одержав від княгині Теофілі з Яблонських Сапеги із бібліотеки її батька. Переважно це були книги, надруковані до 1520 року – інкунабули. Під час перевезення цієї бібліотеки до Кременця, частина книг була втрачена.

IMG_3105
IMG_3105

Архівні джерела вказують на різні шляхи надходження книг до бібліотеки. Софія Потоцька подарувала гімназії унікальну працю орнітології Ю. Б. Аудеберта і Ю. П. Вейлота (видана у Парижі 1802 р.) разом з альбомом акварелей, виконаних авторами. Вдова професора Шейута, першого керівника ботанічного саду Волинської гімназії, теж передала бібліотеці колекцію книг свого чоловіка (912 томів). У 1808 році Київський митрополит Серафим подарував навчальному закладу стародрук «Острозьку біблію», надруковану Іваном Федоровим. А всього у Кременецькій бібліотеці знаходилось 1,5 тисячі інкунабул.

IMG_3130
IMG_3130

Варті уваги книги, подаровані Михайлом Кутузовим, які склали окремий військовий відділ, книжкові надходження із колишньої повітової школи у Кременці (694 екземпляри), 13 тисяч книг із закритого Василіанського монастиря у Почаєві у 1829 р. і багато інших. Бібліотека працювала цілий рік, вона була доступною не лише для викладачів і учнів навчального закладу, а й для всіх бажаючих. Це підтверджує розпорядження керівництва гімназії (від 1818 року) про вільне користування фондами бібліотеки.

IMG_3112
IMG_3112

На жаль, найбільша і найцінніша частина Кременецької книгозбірні була втрачена після закриття ліцею. Після цього вона відроджувалася ще двічі.

IMG_3117
IMG_3117

IMG_3125
IMG_3125

На сьогодні бібліотека в своїх фондах нараховує 85 600 примірників документів, обслуговує 3500 читачів. Бібліотека є головним інформаційно-комунікативним центром КОГПА ім. Тараса Шевченка. І хоча книгозбірня щодня збагачується сучасними інноваціями, атмосфера у читальній залі дихає старовиною і, як і 200 років тому надихає до пізнання. (За матеріалами сайту КОГПА ім. Тараса Шевченка).

CAMERA
CAMERA

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео