Тернопільські судді отримують менші зарплати, ніж їхні помічники

заставка

Відкрите обговорення “Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях”, ініційоване місцевим представництвом Комітету виборців України (КВУ), відбулося в Тернополі.

За словами юриста КВУ в Тернопільській області Володимира Курила, це вже восьма спроба реформувати судочинство в Україні. Однак у перебігу теперішньої судової реформи, нововведеннях, які вона передбачає, досить слабко орієнтуються навіть журналісти й громадські активісти, не кажучи вже про пересічних громадян. Про це свідчать результати фокус-групового дослідження, яке КВУ провів в рамках проекту Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя”.

Власне, й сама реформа накульгує. Зокрема, є сумнів, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, що мала б забезпечувати прозорість і відкритість судочинства, повноцінно запрацює бодай до кінця 2018 року.

Але частково електронний суд в області уже працює. За словами голови Тернопільського окружного адміністративного суду Петра Баб'юка, мешканці Тернопільщини можуть безперешкодно отримати інформацію про перебіг справ, час та місце їх розгляду, судові повістки у вигляді sms-повідомлень, подати клопотання тощо. Фізичні особи можуть сплачувати судовий збір онлайн, а за попереднім узгодженням судові засідання можуть проходити у режимі відеоконференцій.

фото 1
фото 1

І голова Петро Баб’юк, і суддя Апеляційного суду Тернопільської області Галина Шевчук зазначили, що із початком судової реформи, яка передбачає реструктуризацію й оптимізацію судових інстанцій, відчутно зросла завантаженість суддів. Так, в Апеляційному суді за штатним розписом мало б бути 30 суддів,  а є 22.  У кримінальній палаті працюють лише семеро суддів, і їх замало.

За словами Володимира Курила, у Держбюджеті передбачено 4,6 мільярда гривень для судової системи й удесятеро більше – для правоохоронної. Для забезпечення судової реформи в повному обсязі фінансове забезпечення судів, вочевидь, мало б бути вищим.

Не все так просто й зі зарплатами суддів, які мали б бути на такому рівні, щоб ті були непідкупними.  На підвищення заробітної плати – приблизно вдвічі – судді можуть розраховувати лише після того, як пройдуть кваліфікаційне оцінювання. В Апеляційному суді, за словами Галини Шевчук, із 22-х суддів половина вже успішно склали кваліфікаційні іспити та, за висновками Вищої кваліфікаційної комісії України, пройшли переатестацію.

фото 2
фото 2

В окружному адміністративному суді, за словами Петра Баб'юка,  через невизначеність із графіком оцінювання склалася така парадоксальна ситуація, що судді першої інстанції, які ще не склали іспити, отримують менше, ніж їхні помічники (16 тисяч і 20 тисяч гривень відповідно).

Вибір читачів за тиждень

Відео