Чи платитимуть тернополяни аліменти своїм батькам?

1-1

Повнолітні діти в Україні мають піклуватися про своїх батьків, але це не означає, що закон зобов’язує їх платити батькам аліменти. Про це “Апострофу” розповіла нардеп, член комітету Верховної Ради з питань соцполітики Наталія Веселова. Таким чином вона прокоментували слова міністра соцполітики Андрія Реви про те, що в Україні варто було би законодавчо закріпити норму, згідно з якою діти мають платити аліменти на утримання літніх батьків.

За словами депутата, згідно з Конституцією України, повнолітні діти мають піклуватися про батьків.

“У разі потреби батьки й зараз можуть звернутися до суду для нарахування аліментів. Це передбачено законом, просто такого обов’язку – утримувати своїх батьків – на сьогоднішній день немає, – пояснила Веселова “Апострофу”. – Якщо почитати Конституцію, то там чітко написано, що батьки зобов’язані утримувати своїх дітей до повноліття. “Утримувати” це означає витрачати на дітей гроші. У той же час повнолітні діти, згідно з Конституцією, зобов’язані піклуватися про своїх батьків. Не утримувати, а піклуватися. А піклування може проявлятися в різних формах: зателефонувати та дізнатися, як справи, привезти хліба або ліки. Але це не означає, що діти повинні щомісяця виділяти якусь суму на утримання своїх батьків. Такий варіант можливий, якщо хтось із батьків звернувся до суду, який прийме таке рішення”.

Нагадаємо, що кілька днів тому ЗМІ розповсюдили заяву глави Мінсоцполітики про те, що в Україні треба законодавчо закріпити норму про виплату повнолітніми дітьми аліментів своїм непрацездатним батькам.

Разом із тим, пізніше в самому міністерстві уточнили, що, за словами Реви, в Україні немає необхідності ініціювати законодавчі зміни для призначення виплат повнолітніми дітьми аліментів, оскільки чинний Сімейний кодекс вже регулює ці питання.

“Нічого нового вводити не потрібно. Всі ці норми є в чинному законодавстві. Аліменти не вводяться як обов’язковий платіж рішенням уряду або законами. Вони вводяться виключно рішенням суду тоді, коли для цього є підстави”, – сказав міністр.

Вибір читачів за тиждень

Відео