Оксана Бучко

Як тернопільським ветеранам не пропустити виплати

a0872cc5b5ca4cc25076f3d868e1bdf8

До 5 травня тернопільські ветерани чекають на виплати. Щоб із отриманням коштів не виникало проблем, потрібно знати, кому і куди слід звертатись. Про юридичну сторону питання та механізм процесу інформує правозахисник, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації «Юридична Сотня» Антон Красов спеціально для телеканалу «Прямий».

Хто отримує гроші?

Згідно зі статтями 12, 13, 14, 15, 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», право на виплату мають всі особи, які отримали посвідчення УБД, інваліда війни (особи з інвалідністю внаслідок війни), члена сім’ї загиблого, учасника війни до 5 травня, повинні отримати виплату. Орієнтир – не дата отримання посвідчення на руки, а дата, зазначена в самому посвідченні. У випадку ненарахування виплати слід особисто в письмовій формі звернутися до управління соцзахисту із заявою до 30 вересня.

Де отримають гроші?

Гроші мали б перерахувати з органів соцзахисту на особисті рахунки громадян. Там мали б подати усі списки отримувачів виплати ще до 23 березня.

Якщо претендент ще проходить військову службу, списки на виплати подають у військовій частині. Якщо зі служби уже звільнились, списки подає військкомісаріат. В такому разі можна перевірити дані у соцзахисті, зателефонувавши або написавши листа та додавши копію посвідчення.

Ті, хто на пенсії, можуть потурбувати Пенсійний фонд.

Усе це роблять, аби уникнути форс-мажорів. Такі перевірки не є обов’язковими.

Виняток становлять особи, які вперше отримали статус: їм потрібно стати на облік в управлінні соцзахисту, Пенсійному Фонді чи за місцем проходження військової служби та надати інформацію  про свій  банківський рахунок.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео