Орест Сарматський

На Полтавщині створюють перший в Україні медовий кластер (Агро-новини)

кв08

У Полтавській області підписали меморандум про створення агропромислового бджільницького кластеру «Меди Межиріччя». Про це повідомляє прес-служба Полтавської ОДА.

Нагадаємо, ЄС профінансує створення яблуневого кластеру в Україні.

У селищі Семенівка, що на Полтавщині, де відбулася І Міжнародна конференція «Меди Межиріччя», присвячена медовому бізнесу, технологіям і регулюванню ринку бджолярства в Україні, підписали меморандум.

«Мета сьогоднішнього заходу — створити кластер між бждолярським бізнесом, владою і громадськістю, забезпечити умови для розвитку цього важливого й іміджевого для Полтавщини та всієї України бізнесу. Ми знайшли себе й свідомо підписали меморандум, який накладає на нас певну фінансову відповідальність, тому що бджолярі нині потребують певної підтримки. Через обласну спілку пасічників зможемо створити окрему програму, яка дасть можливість поліпшити технічну базу й сприяти розвитку медової галузі на Полтавщині, яка експортоорієнтована», — зазначив Валерій Головко.

Наскільки мені відомо, в Україні немає кластерів по бджільництву. Полтавщина буде першопрохідцем, — заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

0802
0802

За її словами, перевага кластеризації полягає в тому, що для мікровиробника, якими часто є пасічники, стане можливим вихід на цивілізовані ринки збуту.

Ядром кластеру виступає приватне сільськогосподарське підприємство «Дружба».

За 4 роки в Україні створили 725 об'єднаних громад

В Україні створено 725 об’єднаних територіальних громад, з них у 665-ти уже пройшли вибори до ради, обрані голова ОТГ і старости; в 40 - призначені перші місцеві вибори 29 квітня; 20 очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів. Про це пише AgroPolit.com у публікації «Рубікон децентралізації – успіхи головної реформи останніх 4 років».

1 квітня 2018 року минуло 4 роки від початку реформи місцевого самоврядування, або децентралізації. Чотири роки тому Кабінет Міністрів ухвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка стала основою створення об’єднаних територіальних громад.

0801
0801

За 4 роки 725 створених ОТГ об’єднали 3,372 територіальні громади, 6,3 млн громадян України та 178,6 тис. км2 території. Лідерами серед областей з кількості утворених ОТГ є Дніпропетровська (56), Житомирська (45), Тернопільська й Волинська - по 40 ОТГ. Найменше створено ОТГ у Закарпатській, Луганській, Київській та Донецькій областях - відповідно по 6, 8, і 9 ОТГ.

Бюджетна децентралізація в рази збільшила фінансовий ресурс, який залишається в громадах. За даними уряду, власні доходи місцевих бюджетів від 2014-го по 2017 рік зросли на понад 100 млрд гривень. Темпи зростання місцевих податків та зборів у ОТГ становлять 29,4% (за 11 місяців 2017 р.), що більше від середнього значення по Україні на 24,9%. Зокрема, плата за землю зросла на 20%, надходження податку на нерухоме майно – на понад 70%. Видатки бюджету розвитку в розрахунку на одну особу порівняно з минулим роком збільшилися у 1,5 разу.

В останні 2 роки ОТГ стали лідерами зі створення центрів надання адміністративних послуг. У 2015-2017 роках ЦНАП створювали лише органи місцевого самоврядування, передусім — об'єднані територіальні громади. Наприклад, із 50 нових ЦНАП, створених у 2017 році, 80% створено саме в об'єднаних територіальних громадах. Загалом, в ОТГ створено 71 центр адмінпослуг.

Вибір читачів за тиждень

Відео