Орест Сарматський

Названо ціну 1 га землі в Україні (Агро-новини)

0902

1 га землі в Україні повинен коштувати $400-600. Про це у своїй статті тижневику «Дзеркало тижня» пише д. е. н., академік НААН Олександр Шпичак, повідомляє АgroРolit.com

Нагадаємо, що ціна, за якою більшість орендарів спроможні викупити земельні паї у разі запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, коливається в районі $500 за 1 га.

Розрахуємо ціну землі сільськогосподарського призначення, припустивши, що в 2016 р. вже була б дозволена купівля і продаж цього ресурсу, коли орендна плата за 1 га ріллі становила 1640 грн. Отже, ціна 1 га ріллі через капіталізацію орендної плати за депозитної ставці 15% річних (1640:15х100) складе 10933 грн, або ж $428 (за курсом 25,55 грн за долар)", — пише О. Шпичак.

За його словами, окремі дослідники стверджують, що ціну землі до зняття мораторію не слід прогнозувати взагалі, її визначить ринок.

Ініціювати створення молочних кооператив мають переробні підприємства, — експерт

0901
0901

Ініціаторами створення молочних кооперативів мають бути переробні підприємства. Про це в інтерв’ю «Главком» сказав голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що уряд презентував розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України механізм розподілу одного мільярда гривень для фермерів.

В. Чагаровський вважає, що створювати кооперативи у молочній галузі необхідно, але самі селяни не справляться.

«Ті кошти, які повинні виділятися на кооперативи, на обладнання, на 70% має фінансувати держава. Мені навіть смішно від цього. Яке обладнання можна закупити бабці, в якої одна корова? Ініціатором створення кооперативу має бути переробне підприємство», — вважає він.

За словами експерта, у такому випадку переробне підприємство платило б за молоко кооперативу, а 20% ПДВ залишалося б у розпорядженні кооператива.

«Їх можна було б використати на придбання обладнання, на селекційну роботу, на зоотехнічні послуги, на допомогу у заготівлі кормів. Переробні підприємства мають стати осередком створення таких виробничих кооперативів. Вони допоможуть населенню організувати систему логістики, інвестуватимуть у виробництво, тому що їм можна буде звернутися у банк, взяти кредит на обладнання. Модель такого кооперативу — робоча», — підкреслив голова.

Вибір читачів за тиждень

Відео