Орест Сарматський

Фермери можуть отримати 500 тис. га сільгоспземель  (Агро-новини)

1101

Кабінет Міністрів схвалив та направив до Верховної Ради законопроект, який передає сільськогосподарські землі, які були виділені у постійне користування, фермерам та їхнім нащадкам. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.  

Нагадаємо, Порошенко підписав закон, який полегшить доступ до земельних ділянок видобувним компаніям.

Йдеться про передачу близько 0,5 млн га в усіх областях України у власність понад 25 тис. людей.

«Українською землею мають володіти українці, а сільгоспземлею мають володіти фермери, а не латифундисти та агрохолдинги. Ми вносимо цей дуже важливий закон та відновлюємо соціальну справедливість щодо фермерів – тих, хто стояв у витоків фермерського руху», – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Землі для ведення фермерських господарств передавалися в 90-х роках на правах довічного успадковуваного володіння та постійного користування. Однак внаслідок внесення змін до законодавства можливість оформити ці ділянки у власність та передати у спадщину була унеможливлена, що створило юридичні проблеми для великої кількості фермерських господарств.

«Приймаючи цей законопроект, ми робимо рішучий крок до відновлення соціальної справедливості та пропонуємо передати землю, яка була ще у 90-ті роки отримана в постійне користування, фермерам або їхнім спадкоємцям у власність. Він на 100% узгоджений з Асоціацією фермерів і приватних землевласників. Сподіваюсь, що український парламент його також підтримає», – сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

В Україні видані перші у світі часникові аграрні розписки

1102
1102

У березні поточного року були видані перші у світі часникові аграрні розписки. Про це повідомляє прес-служба національного прес-клубу Українська перспектива.

Нагадаємо, нещодавно на Запоріжжі оформили першу аграрну розписку.

Одну з них оформило невелике сільськогосподарське підприємство з Тернопільщини, отримавши посівний матеріал часнику під заставу врожаю цієї культури з чотирьох гектарів.

Співвласниця підприємства Світлана Попчук говорить, що раніше вона разом із чоловіком вирощувала різні культури – ячмінь, пшеницю, буряки. Віднедавна подружжя робить ставку на часник, а для цього потрібен якісний посівний матеріал. Тож фермери вирішили скористатися аграрною розпискою.

Другу часникову розписку видало невелике фермерське господарство, розташоване на кордоні двох областей – Вінницької та Одеської.

Вибір читачів за тиждень

Відео