Тамара Коблик

13 квітня в історії Тернопільщини

13

Цього дня народилися:

церковний діяч, богослов, філософ Марко-Михайло Галущинський (1880, м. Бучач – 1918);

господарник, громадський діяч Нестор Колодка (1963, с. Посухів Бережанського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Нестор Колодка"

правник Тетяна Парандюк (1960, с. Шкороботівка Шумського району);

начальник державної фітосанітарної інспекції Тернопільської області Віталій Панькевич (1980);

Цей день в історії Тернопілля:

13 квітня 1768 року – у крипті Бучацького костелу Успіння Матері Божої поховано старостину хрептовську Марію з Лаських Собєщаньську.

13 квітня 1913 року – у Тернополі створено Музей Подільський Товариства «Народної школи». Вже тоді у фондах музею налічувалося майже 100 тис. експонатів.

13 квітня 1937 року - як доброчинне товариство зареєстрована безвідсоткова позичкова каса Тернопільської римо-католицької парафії Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі.

13 квітня   1943   року  -  нацисти ліквідували гетто в Бучачі. Загинуло близько 1250 осіб.

13 квітня   1944   року  -  війська 1-го Українського фронту зайняли райцентр Товсте (Тернопільська обл..).

13 квітня 1944 року - закінчились бої за центр Тернополя. однак бойові дії у пригороді, зокрема у Загребеллі, точились до 15-го числа.

13 квітня 1956 року - помер громадський, політичний і церковний діяч, композитор, фотограф, краєзнавець, основоположник української етнології релігії, святий сповідник, лікар, уродженець с.Тетильківці Кременецького району Арсен Річинський. Поховали його на цвинтарі станції Джусали Кизил-Ординської області. У 2006 році останки Арсена Річинського було перепоховано у Тернополі.

13 квітня 1957 року - ректором Тернопільського медичного інституту став Петро Огій. Працював на цій посаді до 1972 року.

13 квітня 1971 року - у м.Тернополі обласний суд у закритому засіданні засудив викладача Борщівського технікуму Миколу Горбаля за «антирадянську агітацію і пропаганду» на 5 років ув’язнення та 2 роки заслання.

13 квітня 1975 року – в м.Нью-Йорк (США) помер лікар, громадський діяч, уродженець м.Теребовля Юрій Андрейко. Один із перших укаїнських медиків у США. 13 років. працював лікарем у Нью-Йорку, потім — у шпиталі в Кестле Пойнті. Співзасновник у США організації «Молода Україна».

13 квітня 1986 року – в Афганістані загинув уродженець Тернополя Тарас Протасевич. Його іменем названа вулиця у Тернополі. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 воїнів – загинули.

Всесвітній день рок-н-ролу ще не став офіційним міжнародним святом, відзначеним, наприклад, на рівні резолюцій всіма шанованої Організації Об’єднаних націй. Однак, це зовсім не заважає бути цьому Дню в календарях багатьох, хто небайдужий і полюбив цю яскраву і завжди живу музику для душі і тіла. Дата народного Дня рок-н-ролу прив’язана до однієї з ключових подій в його славній історії: запису синглу Білла Хейлі спільно c групою «The Comets» під назвою «(We’re Gonna) Rock Around the Clock». Назва говорить сама за себе - «Рок цілодобово». Існує ще один переклад - «Рок навколо годинника», звичайно ж він не є точний, але як можна до статі проливає світло на дату святкування дня рок-н-ролу. Справа в тому, що в робочих планах музикантів запис цього синглу повиннен був відбутися 12-го квітня 1954-го року в нью-йоркській студії Pythian Temple, США. За тих, чи інших причин цього не сталося. Контракт зі студією закінчувався 13-го числа і за 3 години до його завершення наші герої зволили з’явитися. Більш того, вони встигли записати 3 версії цього синглу, остання з яких і стала знаменитим хітом.

Сьогодні – Всесвітній день пам’яті жертв Катині.

13 квітня поляки всього світу згадують одну з найтрагічніших сторінок власної історії, а саме масові розстріли полонених офіцерів польської армії співробітниками НКВС за наказом злочинного керівництва СРСР .

Таємні масові вбивства відбулися весною 1940 року після поділу Польщі між тоталітарними режимами нацистської Німеччини та Радянського Союзу згідно пакту Молотова – Ріббентропа 24 серпня 1939 року. Згідно цього таємного договору, яким фактично була розв’язана друга світова війна, 1 вересня 1939 року гітлерівські війська вдерлися в Польщу з заходу а 17 вересня 1939 року радянські війська вдарили зі сходу. 22 вересня союзні гітлерівські та сталінські війська в честь окупації та розділу Польщі провели спільний військовий парад в Бресті.

Внаслідок цих подій в полон до радянської армії потрапили близько 450 тисяч польських військових. Більшість з них скоро були звільнені, а близько 21 тисяча польських військовополонених офіцерів та поліцейських були розстріляні в Катинському лісі що поблизу Смоленська та в інших таборах СРСР.

Всесвітній день пам’яті жертв Катині (польськ. Światowy Dzień Pamięci Ofiar Katynia) відзначається в річницю опублікування німцями в 1943 році повідомлення про виявлення в СРСР масових захоронень польських офіцерів.

Після перемоги над гітлеровцями в 1945 році, радянський союз, у властивому для себе брехливому стилі, перекрутив факти та звинуватив у розстрілі польських офіцерів своїх колишніх поплічників нацистів. Тільки в 1990 році керівництво агонізуючого СРСР офіційно визнало відповідальність комуністів за цей злочин. В сучасній Московії на найвищому державному рівні прийнято возвеличувати власне тоталітарне минуле, заперечувати та повторювати злочини своїх предків.

10 квітня 2010 року під Смоленськом при загадкових обставинах розбився літак президента Польщі Леха Качинського з низкою висопосадовців країни які летіли на траурну церемонію присвячену жертвам Катинської трагедії.

Іменини сьогодні святкують Веніамін, Інокентій, Ганна, Іпатій.

Вибір читачів за тиждень

Відео