Віктор Генсерук: легкого кльову для браконьєрів більше не буде

Stav _ 1

З 1 квітня у Тернопільській області вступила в силу щорічна нерестова заборона на вилов риби, яка діятиме до 10 червня. Винятком є любительська або спортивна риболовля однією вудкою або спінінгом з одним гачком в світлий час доби з берега на спеціально відведених ділянках водойм, які визначає територіальне управління рибоохорони. Вилов риби не має перевищувати трьох кілограмів в день.

Від дотримання правил риболовлі під час нерестового періоду залежить чи буде збережена популяція риб, яка зараз існує у тернопільських водоймах. У цей період окрім риболовлі на нерестових ділянках також заборонено використання водних транспортних засобів і здійснення днопоглиблювальних робіт.

«Однак, – як зауважує депутат Тернопільської міської ради від «Самопомочі» Віктор Генсерук, – на жаль, не всі рибалки відповідально ставляться до правил. Для багатьох нерест – це можливість хорошого кльову. Під час нересту у риб притуплюється природнє відчуття небезпеки і вони стають легкою здобиччю. Діючі заборони через їх м’якість ніколи не були перешкодою для браконьєрів порибалити під час нересту або в заборонених місцях. Тому на сесії міської ради я ініціюватиму звернення до Верховної Ради щодо негайного прийняття закону про посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду. Одним із авторів цього законопроекту є народний депутат від Тернополя Тарас Пастух. Законопроект передбачає суттєве збільшення штрафів за порушення правил рибалки».

Сьогодні за порушення правил любительського рибальства передбачені мізерні штрафи у сумі 34-170 грн для громадян та 170-510 грн для посадових осіб. За повторне порушення, вчинене протягом року, збільшення відповідальності не передбачено. Законопроект про посилення відповідальності за грубе порушення правил любительського та промислового рибальства передбачає збільшення штрафу до 3 400-8 500 грн для громадян та 6 800-13 600 грн для посадових осіб. За повторне грубе порушення, вчинене протягом року передбачається штраф у розмірі 6 800-12 750 грн для громадян та 13 600-25 500 для посадових осіб. За незаконний рибний промисел із застосуванням варварських знарядь (електровудки чи вибухівки) та вилов червонокнижних видів передбачено зростання штрафу із 3 400-6 800 грн до 34 000-51 000 грн.

Stav _ 2
Stav _ 2

У країнах ЄС браконьєрів карають не тільки штрафами, а й кримінальною відповідальністю. Зважаючи, що в Україні строгість законів дуже часто компенсується необов’язковістю їх виконання, то окрім збільшення штрафів дуже важливим є максимальне залучення громадськості до екологічного контролю. Адже бути європейцем – це не паспорт громадянина однієї з країн ЄС, а передусім культура поведінки у рідному місті.

Підготувала Тетяна ФЕДИНЯК

Вибір читачів за тиждень

Відео