Орест Сарматський

Аграрії закликають депутатів ухвалити закон про органічне виробництво (Агро-новини)

кв18

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» в особі організацій-засновників звернулася до Голови Верховної Ради Андрія Парубія та заступника голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка з проханням підтримати проект закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 5448-д.

1801
1801

У повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» зазначено, що законопроект розроблено з урахуванням необхідності гармонізації українського законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції до законодавства ЄС, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту.

Також, це означає, що українська органічна продукція буде вироблятися відповідно до міжнародних вимог і стандартів, що гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, пояснюють в асоціації.

«Ухвалення законопроекту дозволить чітко встановити основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями, запровадити чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння. Безперечно це матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів», — зазначають в УКАБ.

Законопроект створює дієвий механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлює відповідальність за порушення законодавства у цій сфері, пояснюють аграрії у зверненні.

Наразі  в Україні зареєстровано понад 420 виробників органічної продукції, а виробництво органіки за останні 5 років зросло близько на 90%. Проте, незважаючи на такий швидкий темп росту в даній сфері та ухвалений у 2013 році закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», багато питань залишаються невирішеними.

Положення ухваленого 5 років тому закону не забезпечують належного функціонування ринку органічної продукції, що створює сприятливе середовище для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції та дозволяє уникати відповідальності за порушення законодавства у цій сфері. Це негативно впливає на захист прав споживачів та вважається недобросовісною конкуренцією серед суб’єктів господарювання. Суттєвим недоліком чинного закону також є його невідповідність законодавству Європейського Союзу», — йдеться у зверненні.

Ціни на український ячмінь обновили 4-річний рекорд України 

1802
1802

Вартість українського ячменю в глибоководних портах України на умовах постачання FOB станом на 4 квітня зросла до 208-218 $/т, що на 27% перевищує рівень цін на аналогічну дату минулого року.

Така вартість на вітчизняну зернову культуру стала рекордною з кінця 2014 року, йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Напружений світовий баланс ще на початку маркетингового року підтримував зростання вартості ячменю — світове виробництво скоротилося у 2017/2018 МР до 142,4 млн т, що на 3,5 млн т менше показника минулого року, пояснюють в УКАБ.

Аналітик ринку зернових та олійних культур УКАБ Ольга Харабара, зазначає, що ключовим фактором впевненого зростання цін на ячмінь за останні кілька місяців став нестабільний попит зі сторони Саудівської Аравії, яка є ключовим імпортером цієї зернової у світі. За 2017 рік Україна відвантажила у цю країну 2,07 млн т ячменю, що склало 57% від загального обсягу експорту. Цьогоріч попит з Саудівської Аравії не має стійкого характеру — тендери на закупівлю проводяться нечасто, проте обсяги є досить значними. На останньому тендері Зернова організація Саудівської Аравії (SAGO) оголосила про закупівлю 1 млн т ячменю, на попередньому було закуплено 0,96 млн т.

Вибір читачів за тиждень

Відео