Орест Сарматський

Археологи показали в Тернополі давні артефакти (фото)

заставка-археол (Copy)

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилася цікава виставка. Її назва - «Пам’яткоохоронна робота на Тернопільщині у 2017 році.  Дослідження, знахідки, проекти». Експозиція приурочена Року охорони культурної спадщини в Україні, Міжнародному дню пам’яток та визначних місць. Організатори – обласна рада, облдержадміністрація, обласне управління культури,

Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Присутніх на відкритті виставки привітали голова обласної ради Віктор Овчарук та заступник голови ОДА Юрій Юрик.

- По суті, показуємо тут усе, чим був для нас насичений минулий рік. А це, зокрема, результати археологічних досліджень літописного міста Данилів біля села Стіжок Шумського району, Тернопільського, Бережанського замків, території оборонного монастиря отців домініканців XVII ст біля костелу св. Станіслава у Чорткові. Відвідувачі можуть побачити низку знайдених там археологічних артефактів – побутових виробів, керамічних знарядь, решток тогочасної зброї, - сказала, відкриваючи виставку директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

За її словами, завдяки дослідницькій роботі в області за останній рік до Державного реєстру нерухомих пам’яток України включено 78 пам’яток археології, історії та монументального мистецтва. Електронна база об’єктів археології, історії та монументального мистецтва поповнена на близько 3 тис фотографій.

Також на виставці показано проекти реконструкції Тернопільського замку та відновлення і реконструкції палацу графа Бадені у Коропці Монастириського району архітектурної майстерні Юрія Вербовецького.

Вперше оприлюднено матеріали, виявлені в результаті розкопок і ексгумації жертв трагедії, що сталася восени 1942 року, коли фашисти розстріляли понад півсотні українських патріотів біля райцентру Чортків. Це - натільні медальйони із зображенням Матері Божої і написами церковнослов’янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, відзнака з тризубом, а також ґудзики, ложки, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття.

Окрім цього, торік обстежено місцезнаходження необлікованих поховань жертв Першої Світової війни у кар’єрі на горі Лисоня Бережанського району та надано допомогу в організації ексгумації та перепоховання.

Про окремі археологічні розкопки розповів і директор Державного підприємства ОАСУ «Подільська археологія» Богдан Строцень.

У день відкриття виставки присутні дізналися, що торік працівники Центру взяли участь з доповідями у багатьох наукових конференціях. Серед них - ІІІ міжнародна науково-практична конференція «Тернопіль і Тернопілля в історії та культурі України і світу (від найдавніших часів до сьогодення)», Міжнародний  науковий археологічний семінар «Міграції та інновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей» в м. Винники Львівської обл., Міжнародна наукова конференція «Археологія Волині. Господарство. Ремесло. Культ.», присвячена пам’яті Д.Н. Козака, с. Хрінники Демидівського району Рівненської обл.. А ще - ХІ науково-краєзнавча конференція «Брідщина – край на межі Галичини і Волині», Бродівський краєзнавчий музей, конференція з нагоди 75-річчя створення УПА у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка, конференція «Трипільські старожитності Тернопілля» та інші. Йшлося і про участь в краєзнавчих, історичних експедиціях у населених пунктах Збаразького (с. Шили), Кременецького (с. Вірля, с. Великі Бережці, с. Сапанів), Підволочиського (м. Скалат) та Шумського (с. Антонівці, с. Велика Іловиця, с. Мала Іловиця, с. Стіжок, м. Шумськ) районів.

На виставці представлено і низку видавничих проектів. Це, зокрема, фотокаталог пам’яток і пам’ятних знаків  жертвам депортації українців на Тернопільщині. До 70-х роковин операції «Вісла» – настінний перекидний календар «Пам’ятки повстанської слави Тернопільщини» до 75-ліття створення УПА, фотокаталог пам’яток і пам’ятних знаків повстанської слави на Тернопільщині, книга «Повернення з невідомості. Василь Пастушенко – видатний діяч ОУН зі Збаражчини. Штрихи біографії», книга «Бандерівська скриня. Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині», авторське видання про повстанські часи «Ми минемося, а спомин буде про нас…» заступника директора Центру Людмили Строцень.

Відвідувачів виставки можуть побачити і робочі світлини під час інвентаризації пам’яток, виставкової роботи, опрацювання археологічного матеріалу.

m11 (Copy)
m11 (Copy)

m010 (Copy)
m010 (Copy)

m09 (Copy)
m09 (Copy)

m08 (Copy)
m08 (Copy)

m07 (Copy)
m07 (Copy)

m06 (Copy)
m06 (Copy)

m05 (Copy)
m05 (Copy)

m04 (Copy)
m04 (Copy)

m03 (Copy)
m03 (Copy)

m01 (Copy)
m01 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео