Орест Сарматський

Дохід конопляного гектара — тисяча доларів (Агро-новини)

кв19

Собівартість вирощування технічної коноплі становить 250-350 $/га, в залежності від інтенсивності вкладень і вартості оренди землі сільгосппризначення.

Про це в ході III Всеукраїнського аграрного форуму ААУ, організованого за підтримки юридичної компанії ALEXANDROV & PARTNERS, зазначив керуючий партнер компанії Kinsel & Co. Consulting, американець Ендрю Кінсел, пише agroportal.ua.

Ендрю Кінсел вирощує дану нішевую культуру на Житомирщині. Запевняє: реально отримує на ній до $1 тис. з гектара.

«Технічна конопля навряд чи зацікавить великі агрохолдинги, а ось для малих і середніх господарств дуже навіть вигідна», — вважає він.

Для цього потрібно лише ретельно виконати елементарні правила по реєстрації та ліцензуванню, забезпечити склади (самому Кінселу ремонт складу обійшовся свого часу в $200), правильно налаштувати техніку для збирання врожаю, чітко дотримуватися технологічної карти. Господарство має досвідчених агрономів, які володіють нюансами вирощування.

1902
1902

«Бувало, їм доводилося і ночувати в полі. Я теж ночував, щоб бути в курсі всіх нюансів», — ділиться Ендрю.

Він також зазначає: в Україні вже є достатня кількість підприємств, які займаються переробкою різних частин технічних конопель і виготовляють борошно, волокно, масло, брикети, тканини, взуття і т.п. Більше 90% цієї продукції збувається на експорт.

Лише 10% потерпілих від агрорейдерства добилися справедливих рішень

Аграрну, юридичну та бізнесову спільноту необхідно об’єднати задля вирішення найгостріших питань, що виникають в агросфері.

Таку думку висловила на відкритті ІІІ Аграрного форуму Асоціації адвокатів України (ААУ) її президент Зоя Ярош, пише agroportal.ua.

«Держава усюди заявляє про те, що аграрна галузь є локомотивом прогресивних перетворень, але насправді неналежно сприяє ефективності її розвитку», — сказала вона.

Організатори форуму констатували проблеми із фінансуванням, оподаткуванням, а особливо — рейдерством, через які потерпають сільськогосподарські підприємства.

Уточнюється, що з 748 агрокомпаній, які 2017 року потерпіли через рейдерські атаки, лише 10% вдалося добитися позитивного вирішення справ на свою користь. Ніхто не був позбавлений волі за незаконну реєстрацію, хоча можливо застосувати таке покарання аж на 8 років. Лише 11-х реєстраторів відсторонили від їх обов'язків, хоча натомість агропідприємства поплатилися величезними збитками.

1901
1901

«Рейдерство в Україні часто переходить із суто юридичної компетенції у справжні силові, майже військові дії, — констатував і представник генерального партнера агрофоруму ААУ, керуючий партнер ЮФ EVRIS Андрій Довбенко.

За його словами, постійно ошелешують своїми діями податківці, дивну позицію у певних питаннях займає Верховний Суд, напруженою залишається підвішена ситуація із власністю на землю.

Вибір читачів за тиждень

Відео